Viktoras Bachmetjevas ir Paulius Gritėnas – du visuomenės kritikai ir nuolatiniai viešosios diskusijos dalyviai, turintys aštrias nuomones svarbiausiais klausimais. Juos dažnai skiria požiūriai, bet vienija pagarba filosofijai ir intelektui.

Laidoje „Esminiai dalykai“ jie susitiks kas dvi savaites ir pasikalbės aktualiausiomis Lietuvos ir pasaulio temomis, pabandydami atverti tai, kas lieka nepaliesta kasdienėse diskusijose. Nuo filosofinių apmąstymų iki diskusijų apie nepatogias ir ne visada noriai politikų, verslininkų ar nuomonės formuotojų aptariamas temas. Tai, kam kartais pritrūksta laiko rašant tekstus ar trumpus komentarus socialiniuose tinkluose.

Politika, kultūra, švietimas, visuomenė ir kasdienio gyvenimo klausimai. „Esminiuose dalykuose“ nebus lakstymo temų paviršiumi ar patogių nutylėjimų – tik nuoširdus noras įžvelgti prasmes.

Laidos partneriai – Vytauto Didžiojo universitetas, Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus.

Pirmoji laida „Esminiai dalykai“ skirta švietimui, universitetų protestui ir galimiems ateities iššūkiams. Aptariamos dabartinės valdžios klaidos, politikų įtaka švietimui, universitetų dabartis, jų prasmė, galimi krizės sprendimo būdai ir apokaliptiškai atrodantys ateities scenarijai.