Neišmes

Savivaldybė jau viešai informavo apie tai, kad ant minėtų dviejų parko tiltų kabančioms spynoms teks atsisveikinti su savo ilgamete buveine. Nors dažniausiai raktai nuo tokių spynų būna išmetami į vandenį arba spynos būna apskritai be rakto, pasiūlyta spynas atsirakinti ir pasidėti į sau brangią vietą.

Taigi žmonės, kurie raktą visgi išsisaugojo, dar turi laiko susirasti savo spyną, atsirakinti ir perkelti ją kitur. O kas nutiks toms spynoms, kurių raktas jau seniausiai išmestas?

„Tikrai spynų neišmesime, bet šiandien dar negaliu pasakyti, kas bus su jomis daroma. Tikimės, kad gal dalį spynų žmonės patys nusikabins, taip pat yra siūlymas rasti spynoms naują vietą. Tačiau šios idėjos dar neišgryninome.

Projekto vadovė į visą šį spynų kausimą žiūri jautriai – suprantame, kad tai brangus ir simbolinis dalykas daugeliui kraštiečių. Sunaikinti to tikrai negalėtume“, – patikino mero patarėja Jorūnė Liutkienė.

Randa sprendimų

Dažniausiai po vestuvių santuoką liudijančios spynos kabinamos ant tiltų visame pasaulyje. Tiesa, tiltų remontui šios spynos tikrai nepadeda – todėl vis dažniau savivaldybės ima ieškoti alternatyvų.

Štai Jonavoje netoliese tilto sugalvota pastatyti „Spynų medį“, kad žmonės galėtų saugiai, netrukdant miesto infrastruktūrai įamžinti savo meilę. Tiesa, tokią idėją sugeneravo ir metalinės konstrukcijos medį miestui padovanojo nagingas jonaviškis.

Alytuje ant aukščiausio Lietuvoje pėsčiųjų ir dviračių tilto pastatyta iš nerūdijančio plieno pagaminta roželių širdelė spynoms kabinti.

Meilės medis įrengtas yra ir Klaipėdoje. Uostamiestyje spynas kabinti ant tiltų net draudžia savivaldos sprendimai.

Pavojingos

Tiesa ta, kad tiltų konstrukcijos nėra pritaikytos spynoms kabinti. Pasaulyje yra atvejų, kuomet tiltų konstrukcijos neatlaikė sukabintų jaunavedžių spynų.

Štai Paryžius po to, kai amžinų meilės simbolių neatlaikęs sugriuvo tiltas, ėmė valytis – nuo tiltų buvo nupjauta per 45 tonas spynų.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad rūdys nuo spynų persimeta ant tilto konstrukcijų, nuo svorio jos iškraipo turėklus, papildomas svoris kenkia tilto konstrukcijų saugumui ir tilto stabilumui.

Maža to, surūdijusios spynos dar ir gadina estetinį tilto vaizdą, todėl kai kuriuose miestuose priimtina tokias amžinos meilės išraiškas be gailesčio nurėžti.