Agota Jakutytė, Lietuvoje žinoma kaip itin sveiko, raw mitybos pagrindu paremtu augintinių maisto „Zenoo“ pradininkė, kartu su „Utenos gyvūnų mylėtojų draugija“, „Penkta koja“, Ukmergės gyvūnų namais „Klajūnas“ bei „Dog spotas“ kviečia šią žiemą išlikti sąmoningais – nedovanoti keturkojų augintinių tam nepasiruošusiems draugams bei šeimos nariams.

„Jei jaučiate kalėdinę dvasią ir norite ją pasidalinti su tais, kuriems jūsų pagalbos reikia – mes turime jums pasiūlymą. Net kelis juos!“, – teigia iniciatorė Agota Jakutytė.

Naudojantis „Zenoo“ svetainės iniciatyva galite apsilankyti prieglaudose, praleisti laiką su ten gyvenančiais augintiniais. Jūs taip pat galite net juos pavedžioti. Padovanokite jiems savo dėmesio ir šilumos. Jei tokio laiko skirti negalite, toje pačioje platformoje keliais paspaudimais galite padovanoti sveiką vakarienę. Jei ir patys laikote augintinį, pirkdami maisto jam, galite padovanoti ir vakarienę vienam iš prieglaudų gyventojų.

„Kiekvieno asmens indėlis yra itin svarbus. Užuot neapgalvotai, šventinės nuotaikos emocijų išprovokuotai, geriau būkime sąmoningi ir prisidėkite prie pagalbos gyvūnams net keliais skirtingais variantais“, – Agotos iniciatyvai antrina Ilma Germanienė, Ukmergės gyvūnų namų „Klajūnas“ įkūrėja.

Daugiau apie kampaniją galite sužinoti spustelėję čia: https://zenoo.eu/pages/kaledos-prieglaudukams

„Žmonės iškart po švenčių tokias netikėtas dovanas taip pat sėkmingai grąžina į prieglaudas. Ir žinote kodėl? Nes nepasiteisino lūkesčiai“, – teigia Agota. Ji taip pat pridūrė, kad toks gyvūno perkėlinėjimas, ne tik kad jam nepadeda, bet dar labiau gyvūną sužaloja. „Tai juk ne šuns ar kačiuko kaltė, kad žmonės renkasi spontaniškus sprendimus pagauti momentinės užuojautos. Bet kuris gyvūnas yra gyvas, jaučiantis organizmas. Jis turi tapti šeimos nariu, o ne dar vienu žaislu“, – sako Agota.

„Daugybė tokių neapgalvotų, šventinės nuotaikos emocijų išprovokuoto „gero darbo“ rezultatų baigiasi benamių gyvūnų prieglaudose ir gatvėse, arba skelbimuose „skubiai dovanoju“, „staiga prasidėjo alergija“, „rytoj išvykstu į užsienį“, – teigia Ilma Germanienė, Ukmergės gyvūnų namų “Klajūnas“ įkūrėja.

Agota yra puikiausias pavyzdys, kaip besąlyginė meilė gyvūnams gali keisti jų gyvenimą. 2014 metais ieškodama prasmingos veiklos, Agota atsisakė teisės studijų ir tuo metu itin perspektyvios ES Parlamente atliekamos praktikos. Čia ji dirbo Žmogaus teisių komitete ir aktyviai domėjosi gyvūnų teisėmis. Be gausybės idėjų, kaip ji galėtų pagerinti gyvūnų gyvenimą, į Agotos gyvenimą įsiliejo Eli – 8 metų amžiaus Čichuachua veislės kalytė, kuriai buvo diagnozuotos širdies ligos ir veterinarai teigė, kad buvo likę vos 2 mėnesiai buvimo kartu. Besąlyginė meilė Agotą privertė domėtis, kokios yra ligos priežastys ir taip buvo sukurtas itin mažai angliavandenių turintis, NASA mokslinėmis technologijomis paremtas gyvūnų maisto startuolis „Zenoo“.

„Nenorėjau prarasti savo draugės, tad pradėjau savo pačios tyrimą. Mano atradimai iš tiesų šiurpino, nes pasaulyje situacija yra tragiška. Vienam iš dviejų šunų diagnozuojamas vėžys, diabeto lygis yra išaugęs 900 proc., o vidutinė šunų gyvenimo trukmė sumažėjo dvigubai nuo 70-ųjų. Ir pagrindinė to priežastis – gyvūnų maiste dominuojantis cukrus. Tad susisiekiau su daugybę mokslininkų ir taip atradau tinkamą mitybą, kuri gydo, o ne žaloja mažuosius keturkojus“, – trumpai istoriją priminė Agota.

Tad ką gi turi padaryti, kad keturkojams ateitų Kalėdos? Prisijunk prie kampanijos, nudžiugink savo keturkojį draugą, jeigu tokį turi, o startuolis „Zenoo“ antrą tiek padovanos prieglaudai.

Ir jei jūsų gyvenime iš ties yra vietos keturkojui draugu, „Klajūnas“ prieglaudos atstovė turi patarimą: „Kai vėl ateis rutina, kai aprims šventinė euforija, kai grįšite į įprastas gyvenimo vėžes – aplankykite prieglaudą tuomet, susiraskite tas akis, kurios laukė būtent Jūsų, tas akis, kurių žvilgsnis bus Jūsų palydovu dar ne vienus metus“.