Kodėl?

Ogi balsuodamas už kažkurią partiją aš galiu reitinguoti tik tos partijos, už kurią balsuoju, kandidatus ir taip, jei man nepatinka mano palaikomos partijos kažkuris kandidatas, neatiduodamas pirmumo balso už jį aš jį galiu stumtelėti žemyn, lyginant su savo pasirinktais kandidatais. Bet kodėl balsuodamas aš negaliu balsuoti prieš tuos, kurių kategoriškai nenoriu matyti valdžioje? Nesvarbu, ar tai būtų mano palaikomos ar kitos partijos kandidatas.

Turime statistiką, kuri aiškiai išreiškia piliečių valią, bet kodėl tokios pat valios negalime išreikšti rinkimų metu, kur, vadovaujantis statistika, tokie asmenys rinkėjų balsais būtų eliminuoti iš politikos, o ne kaip dabar, pagal galiojančią rinkimų tvarką, per, daugiamandačių sąrašus, metai iš metų vėl patenka į Seimą.

Kodėl 19 proc. gali pasodinti žmogų į Seimo kėdę, kai prieš yra 73 proc.?

Manau, akivaizdu, kad būtina ir kuo skubiau keisti Seimo rinkimų įstatymą (ir ne tik). Susumuojant kiekvieno kandidato gautus balsus rinkimuose turėtų būti susumuojami balsai už ir prieš. Tik tokiu būdu pamatytume tikrąją rinkėjų valią ir jei už tokius politikus, kaip R. Karbauskis, balsus atiduotų 19 proc. rinkėjų, o 73 proc. pasisakytų prieš, iš viso jis turėtų -54 proc. balsų ir vargu ar patektų į Seimą.

Parlamente turime matyti tik tuos, kuriais labiausiai pasitiki dauguma Lietuvos rinkėjų.

Jei kažkas surinktų 51 proc. už ir 49 proc. prieš, akivaizdu, kad toks kandidatas su +1 proc. turi kur kas didesnį rinkėjų palaikymą nei asmuo surinkęs -54 proc.

Bus Lietuvoje tikra demokratija, ar ne? Išdrįs tie, kurie kandidatuoja į Seimą, savivaldą ar kitur pasitikrinti sąžiningai prieš rinkėjus, ar ne?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!