19-metė motina policijos pareigūnų buvo apklausta, tačiau pati, vaiko teisių specialistų žiniomis, incidento metu nenukentėjo. Trijų mėnesių kūdikis – vienas vaikas šeimoje.

Vakarop policija pranešė, kad ir kūdikio tėvui, ir motinai skirtas suėmimas. Kardomoji priemonė abiem skirta mėnesiui.

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyr. specialistė Eglė Audickaitė DELFI patvirtino, kad kūdikis dar trečiadienį buvo pristatytas į jų gydymo įstaigą. „Pacientas pas mus, – patvirtino E. Audickaitė. – Buvo atliktos reikalingos medicininės intervencijos, šiuo metu paciento būklė stabili.“

Kauno klinikų atstovė pabrėžė, kad intervencija – ne tas pats, kas operacija, tai – būtini atlikti veiksmai.

Šiuo metu prie kūdikio nei mamos, nei artimųjų nėra.

Ar šeimoje dėl kūdikio iki įvykio buvo nustatytas grėsmės lygis, vaiko teisių specialistai negalėjo komentuoti.

Laikinoji Marijampolės apskrities Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo skyriaus vedėja Dovilė Burbaitė DELFI teigė, kad policijos pareigūnus iškvietė ne šeimos narys, tačiau, kiek žmonių tuo metu buvo namuose, negalėjo įvardyti.

Pranešimas apie galimą smurtą artimoje aplinkoje buvo gautas trečiadienio vidurdienį. Atvykę policijos pareigūnai rado trijų mėnesių kūdikį su kraujosruvomis ant kūno. Kūdikis pristatytas į ligoninę.

„Buvo gautas pranešimas apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Reaguota nedelsiant. Vaikas šiuo metu yra sveikatos priežiūros įstaigoje, gydytojų prižiūrimas. Šiuo metu situacija vertinama, – kalbėjo D. Burbaitė. – Kai surinksime visą reikšmingą informaciją (ikiteisminio tyrimo, sveikatos priežiūros įstaigos), tada priimsime sprendimą, ar vaikas gali būti paliekamas šeimoje, ar turi būti paimtas iš įstatyminių atstovų.“

Šiuo metu, specialistės teigimu, vaikas yra saugioje aplinkoje.

Marijampolės policija DELFI informavo, kad įvykio metu abu tėvai buvo blaivūs. Teigiama, kad vaikelio tėvas yra policijai gerai žinomas, vis dėlto pareigūnai nedetalizavo, kokius nusikaltimus vyras yra įvykdęs. Policija informavo, kad bus kreiptasi į teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Papildyta 11 val. 50 min.

Valstybinės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Alytaus bei Marijampolės apskričių Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyr specialistė Vija Kudzienė po kelių valandų papildė informaciją apie šeimą, kurioje buvo smurtaujama prieš kūdikį.

Specialistė įvardijo, kad motina buvo žinoma dar nuo tada, kai laukėsi. Tiesa, tuo metu ji gyveno kitame mieste.

„Vaiko teisių apsaugos skyriui šeima buvo žinoma: nustatyta, kad kūdikio besilaukiančiai moteriai trūksta socialinių įgūdžių, jai buvo taikyta atvejo vadyba (nuo 2019-07-04), tačiau tai buvo daroma ne Vilkaviškio rajone, o kitame Lietuvos rajone, kur tuo metu gyveno šeima“, – teigė specialistė.

Kai šeima persikraustė į Vilkaviškį, priežiūrą tęsė vietos specialistai. „Gimus vaikui buvo nustatytas I grėsmės vaikui lygis, nes motinai trūksta tėvystės įgūdžių, tęsiama atvejo vadyba Vilkaviškio r., savivaldybės institucijos teikė reikalingas paslaugas“, – įvardijo V. Kudzienė.

Vaiko teisių apsaugos specialistė nurodė, kad šeima buvo lankoma gana dažnai. Pastarąjį kartą, gruodžio penktąją, po apsilankymo šeimoje, Marijampolės aps. VTAS pateikė Vilkaviškio r. savivaldybės administracijai ir socialinės pagalbos centrui raštą dėl galimai nepakankamos ir neveiksmingos pagalbos šeimai.

„Šiuo metu Vilkaviškio rajone šeimai teikiamos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos“, – tvirtino specialistė.

Šiuo metu vertinamas grėsmės lygis, rezultatai turėtų paaiškėti penktadienį.