Įstatymo projektu siūloma sumažinti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamajam turtui taikomą neapmokestinamąjį dydį nuo 220 tūkst. iki 150 tūkst. Eur. Tai reiškia, kad NT mokestį nuo kitų metų mokės visi, kurių NT vertė asmeniui perkops 150 tūkst. Eur kartelę.

Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, būtų neapmokestinama nuosavybės teise priklausančio ar jų įsigyjamo nekilnojamojo turto bendra vertė, neviršijanti 200 tūkst. Eur, kuri šiuo metu yra 286 tūkst. Eur.

Šio įstatymo nuostatos bus taikomos apskaičiuojant ir deklaruojant 2020 metų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių nekilnojamojo turto mokestį.

Jei savivaldybės taryba 2020 metų mokestiniam laikotarpiui nebūtų nustačiusi nekilnojamojo turto mokesčio tarifo arba nustačiusi mažesnį nekilnojamojo mokesčio tarifą negu šiuo įstatymu keičiamas 6 straipsnio 1 dalyje nurodytas minimalus mokesčio tarifas, arba keistų jau nustatytuosius 2020 metų mokesčio tarifus, tos savivaldybės teritorijoje 2020 metų mokestinį laikotarpį būtų taikomas 0,5 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifas.

Įstatymo pakeitimas, kaip skelbiama, įsigalios nuo 2020 metų sausio 1-osios.

Remigijus Žemaitaitis buvo įregistravęs siūlymą, kad asmens, kuris turi vienintelį NT arba pirmąjį būstą, NT nebūtų apmokestinamas visiškai. Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), kaip sakė Valius Ąžuolas, šiam pasiūlymui nepritarė. Seimas taip pat balsavo prieš.

Mykolas Majauskas ragino nepalaikyti NT mokesčio įstatymo pataisų.

„Kviečiu visus tuos, kuriems rūpi, kad nebūtų priiminėjami mokestiniai įstatymai skubos tvarka, kad nebūtų iškreipiama mokestinė sistema, ištraukti korteles ir nebalsuoti“, – teigė jis ir sakė, kad tai ypač paliestų vienišus asmenis bei senus žmones; nors jų būstas ir yra, tarkime, senamiestyje, nereiškia, kad jie turi pinigų.

Jis taip pat pabrėžė, kad iki įstatymo įsigaliojimo, t. y. ateinančių Naujųjų metų, nebus praėję 6 mėn.

V. Ąžuolas aiškino, kad jį stebina tokie pasisakymai dėl įstatymo įsigaliojimo tvarkos, būtent dėl 6 mėn.

„Kiekvienais metais mokesčiai yra keičiami su biudžetu, o tai nėra naujas įstatymas, tik nuleidžiama riba“, – sakė jis.

Simonas Gentvilas ragino nebalsuoti ir išimti korteles. Jį piktino tai, kad su NT susijusių mokesčių nemokės ūkininkai.

„Kokią moralinę teisę Ramūnas Karbauskis ir Valius Ąžuolas turi teisę siūlyti tokią pataisą?“ – klausė jis.

DELFI primena, kad dabartiniame galiojančiame įstatyme „Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto mokesčio įstatymas“ numatyta, jog NT mokesčiui taikyti yra lengvatų.

Finansų ministerija nesiūlė to keisti, vadinasi, šie punktai įstatyme lieka galioti.

Štai, pavyzdžiui, NT mokesčiu nėra apmokestinamas tas juridinių asmenų NT, kai daugiau kaip 50 proc. jų pajamų per mokestinį laikotarpį sudaro pajamos iš žemės ūkio veiklos, <...> NT, kuris visas ar kurio dalis naudojami pajamoms iš žemės ūkio veiklos <...> gauti.

Taip pat teigiama, kad neapmokestinamas NT mokesčiu yra ir tas NT (arba jo dalis), kai jis yra fizinio asmens naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos <…> gauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)