Malinauskas paaiškino šūkio esmę

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtina žodžių junginį „Tėvynės labui“ kaip prekės ženklą registravęs, kad „šie žodžiai nebūtų naudojami jokių politinių judėjimų pavadinimuose“.

Premjeras tikina, kad „šis šūkis nebus naudojamas jokio naujo politinio judėjimo pavadinime“.

„Jis registruojamas tik tam, kad juo politinėje veikloje negalėtų naudotis kiti asmenys. Ypač dabar, kai artėja rinkimai“, – trečiadienį feisbuke paskelbė premjeras. „Prekės ženklas yra pateiktas registruoti pagal Nicos klasifikacijos 45 klasę ir jos poklasį – politinių susirinkimų rengimas. Taigi, jei prekės ženklas būtų registruotas, kiti asmenys negalėtų steigti politinės partijos ar politinio judėjimo tokiu pavadinimu. Šūkio „Tėvynės labui“ apsauga nebūtų taikoma niekam kitam – tik politinei veiklai“, – situaciją aiškina premjeras.

Skirmantas Malinauskas, Edmundas Jakilaitis

Laidoje S.Malinauskas tikino, kad premjeras nori būti tikras, kad šis pavadinimas nebus naudojamas jokiai partijai ar judėjimui.

„Pasirinko tokį šūkį todėl, kad jis nebūtų naudojamas jokiam politiniam judėjimui arba partijai. Kad būtų aiškumas, jis registruoja prekės ženklą su vieninteliu apribojimu. Jis aiškiai pasakė, kad tas ženklas niekada nebus naudojamas jokiai politinei kovai. Mintis buvo tokia, jeigu tu nori būti tikras, kad šis pavadinimas nebus naudojamas jokiai partijai ar judėjimui, vienintelis būdas iš Skvernelio pusės buvo jį registruoti. Jis aiškiai pasakė, kad niekada pats nenaudos ir niekada neduos leidimo naudoti šio pavadinimo“, – DELFI kalbėjo S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas, Edmundas Jakilaitis

Jakilaitis tikisi, kad Skvernelis atsiims prašymą

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis tikino, kad jau kreipėsi į teisininkus. Jis viliasi, kad premjeras atsiims prašymą.

„Aš manau, kad tai yra valstybės institucijų nepasižiūrėjimas. Mes kreipėmės ir į teisininkus, rimtai pasėdėjome su savo bičiuliais. Yra jau dabar aišku, kad toks prašymas turėtų būti atmestas. Aš tikiuosi, kad ministras pirmininkas tiesiog atsiims tą prašymą, nekiršins visuomenės, pareigūnų ir karių, neįvedinės sumaišties. Tas ženklas ar žodžių junginys niekaip nesusijęs su Skverneliu, jis susijęs tik tuo, kad Saulius Skvernelis yra vienas iš kelių šimtų tūkstančių žmonių Lietuvoje per visą Nepriklausomybės laikotarpį, kuris yra ištaręs tą žodį gaudamas įvertinimą, pažymėjimą ar kitą įvertinimą. Tokių žmonių policijoje, pasienyje įvairiose institucijoje yra keli šimtai tūkstančių. Saulius Skvernelis viso labo yra vienas iš tų žmonių“, – kalbėjo E.Jakilaitis.

Į tai laidoje sureagavao S.Malinauskas. „Yra dvi dedamosios. Moralinė dedamoji, kad šūkis yra vienas dalykas, bet partijos pavadinimas yra visai kitas dalykas. Šiuo atveju Saulius Skvernelis ir sako, kad partijos ar kito politinio judėjimo pavadinime šis šūkis niekada nebus naudojimas. Kitas dalykas – teisinė dedamoji. Teisininkai taip pat vertino ir jokių priekaištų neturėjo. Komunikacijos specialistai vertino, kad buvo gana neblogai pasirinktas šūkis.“

Iš žurnalisto – nauja idėja dėl šūkio

Laidoje žurnalistas E.Jakilaitis pasiūlė premjero komandai idėją – kiek kitokį šūkį.

„Norėčiau jums pasiūlyti gerą šūkį. Ar galiu? Moraliniu požiūriu bus lygiai tas pats. Patentuokite „Tepadeda man Dievas“. Tikrai bus vertas to paties. Vienas kitam tolygūs dalykai. Užpatentuokite savo vardu ir turėsite prekės ženklą.

Saulius Skvernelis

Žmonės, kurie dirba institucijose, tiesiog nepagalvojo, kad tai yra ne žodžių junginys, o statutinė procedūra. Mes kalbame apie tai, kas neturėtų būti patentuojama. Neapsižiūrėjo, pažiūrėjo, kad nėra valstybės pavadinimo, o čia yra „Tėvynė“, ne „Lietuva“. Bet iš tiesų, jeigu pažiūrėtume giliau, buvo padaryta klaida. Institucijos, kurios už tai ir atsako, padarė klaidą, nes „Tėvynės labui“ yra procedūra.

Jeigu kalbėtume apie simbolį, tai „Tėvynės labui“ pasako pareigūnas arba karys, baigęs visą tarnybą, atidavęs visą gyvenimą valstybės labui. Išeidamas į atsargą, paskutiniai žodžiai, kuriuos jis pasako, yra „Tėvynės labui“. Tai nėra šiaip sau žodeliai. Žmonės, kurie Afganistane lenda į urvus ir turi ordinus, ką jie sako? Tėvynės labui. Tai nėra tik žodžių junginys, prie kurio politikas norėtų pasišildyti, tai yra prasmė. Tai yra stiprūs žodžiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Neaišku, ar Skvernelis iš viso liks politikoje

Premjero patarėjas laidoje bandė apibendrinti poziciją ir tikino, kad Skvernelis pasakė, jog nekuria jokio politinio judėjimo, kuris vadintųsi „Tėvynės labui“.

„Pirmiausia, Saulius Skvernelis per kampaniją net neregistravo to ženklo. Tai, kad jis buvo registruotas, jau sukūrė precedentą. Esmė tokia, kad neaišku, ar Saulius Skvernelis iš viso liks politikoje. Jis labai aiškiai pasakė, kad nekuria jokio politinio judėjimo, kuris vadintųsi „Tėvynės labui“. Jeigu ši frazė nebūtų registruota Sauliaus Skvernelio, ją būtų galėjęs šiuo metu registruoti absoliučiai bet kas. Kaip buvo padaryta iki tol žmogaus, kurio niekas nežino“, – sakė S.Malinauskas.

Viešas protestas

Grupė verslininkų, viešųjų ryšių specialistų, žurnalistų, visuomenės veikėjų trečiadienį pareiškė protestą dėl premjero S. Skvernelio siekio registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“.

Jie argumentuoja, kad S. Skvernelio prašomas registruoti prekių ženklas – žodžių junginys „Tėvynės labui“ – yra nurodytas kariuomenės statute ir negali būti „kieno nors asmeninė nuosavybė“.

Skirmantas Malinauskas, Edmundas Jakilaitis

Viešą protestą pasirašė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, lenktynininkas Benediktas Vanagas, „Media bitės“ vienas savininkų Tomas Balžekas, aktorius Paulius Tamolė, architektas Justinas Žalys, viešųjų ryšių verslo atstovai Arūnas Kemežys, Antanas Šaduika bei kiti žinomi asmenys. Dauguma jų yra Šaulių sąjungos nariai.

Proteste pažymima, kad žodžiai „Tėvynės labui“ yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis – duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką.

„Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas“, – rašoma proteste.

Anot protesto iniciatorių, „tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija“, ir šis žodžių junginys negali tapti kieno nors asmenine nuosavybe.

Jo iniciatoriai ragina S. Skvernelį atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui” kaip prekės ženklą ir taip „išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams“.

Premjerui to nepadarius per savaitę, protesto dalyviai ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, Patentų biurą – dėl registracijos panaikinimo, Seimo Etikos ir procedūrų komisiją – dėl galimo valstybės politiko elgesio principų pažeidimo.

Naujienų portalas tv3.lt antradienį pranešė, kad ministro pirmininko S. Skvernelio vardu gruodžio 2 dieną gauta paraiška registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“. Tai oficialiai skelbiama Lietuvos prekių ženklų duomenų bazėje.

Pasak portalo, pačią paraišką pateikė advokatas Dominykas Vanhara. Prekės ar paslaugos, kurios priskiriamos registruotam ženklui, registro pažymoje įvardijamos kaip „politinių susirinkimų rengimas“.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas patvirtino, faktą, kad toks prekės ženklas buvo registruotas ministro pirmininko vardu.

„S. Skvernelis rezervavo šį pavadinimą, nes jis buvo naudojamas rinkiminės kampanijos metu. Šis šūkis tiesiogiai siejasi su S. Skverneliu, todėl norima jį apsaugoti. Tai nereiškia, kad S. Skvernelis kuria partiją ar politinį judėjimą“, – portalui sakė S. Malinauskas.

Rugpjūčio pabaigoje Registrų centre buvo rezervuotas juridinio asmens pavadinimas „Tėvynės labui“, tačiau ši rezervacija baigėsi gruodžio 6 dieną.

Su šūkiu „Tėvynės labui“ S. Skvernelis dalyvavo prezidento rinkimuose pavasarį.