Komitetas siūlo, kad 2020 ir 2021 metais NPD didėtų po 50 eurų atitinkamai iki 350 ir 400 eurų, nors pernai patvirtintoje mokesčių reformoje buvo numatyta jį didinti po 100 eurų iki 400 ir 500 eurų. Už tai trečiadienį balsavo septyni komiteto nariai, prieš – du, o susilaikė komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas.

Lėtesniam NPD didinimui išsaugant 2 VDU taikymo ribą yra pritarusi ir Vyriausybė, tai numatyta jos parengtame 2020 metų biudžeto projekte. Skaičiuojama, kad dėl to valstybės ir savivaldybių biudžetą kitąmet papildomai turėtų gauti apie 70 mln. eurų.

Anksčiau BFK buvo pritaręs Algirdo Butkevičiaus siūlymui artimiausius dvejus metus NPD didinti po 100 eurų, tačiau jo taikymo ribą kitąmet sumažinti iki 1,5, o 2021 metais – iki 1,3 VDU. Tokiam pasiūlymui lapkričio pabaigoje po pateikimo yra pritaręs ir Seimas, o ar pritarti naujai BFK pozicijai parlamentarai ketina apsispręsti ketvirtadienį.

V. Ąžuolas sakė, kad dėl NPD taikymo ribos ateityje dar reikės diskutuoti.

„Tikrai ta dviejų VDU riba ne ta, kurią reikia duoti. Peržiūrėti tą VDU reikės“, – po balsavimo teigė V. Ąžuolas.

Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra teigęs, kad NPD didinimas yra viena efektyviausių priemonių mažinti skurdą. Ministras taip pat tvirtino, kad jei būtų patvirtintas A. Butkevičiaus siūlymas, kitąmet mokestinė našta padidėtų daugiau kaip 230 tūkst. žmonių, iš kurių 50 tūkst. dirba viešajame sektoriuje.

A. Butkevičiaus išplatintame pranešime pabrėžiama, kad didesnei daliai žmonių šis pasiūlymas būtų palankus.

„Aš pasiūliau finansavimo sumažėjimą amortizuoti daugiau uždirbančiųjų sąskaita. Mano pasiūlytas variantas buvo palankus net 811 tūkstančių gyventojų, uždirbančių iki 1100 eurų, jiems būtų beveik išlaikytas pažadėtas pajamų padidėjimas, nepaisant sumažėjusių valstybės finansinių galimybių. Tačiau mano pasiūlymo oponentai labiau rūpinasi 230 tūkstančiais didesnių pajamų gavėjais. Mano oponentams pasirodė nepriimtina, kad pagal mano pasiūlymą uždirbantieji kiek daugiau nei 1500 eurų gautų 2 eurais mažiau, o labiausiai nukentėtų uždirbantys 2000 eurų, nes jie netektų „net“ 12 eurų

Minimalią algą ir kiek daugiau uždirbantys gyventojai vietoj valdančiųjų pažadėto 20 eurų padidėjimo kitąmet sulauks dvigubai mažiau – tik 10 eurų, 1000 eurų uždirbantys vietoj papildomų 18 eurų sulauks irgi tik 10 eurų. Tuo tarpu daugiau uždirbantys neigiamo poveikio beveik nepajus – 2000 eurų algą gaunančiam gyventojui numatomas 6 eurų padidėjimas vietoj 8 eurų. O labiausiai išloš uždirbantys apie 2600 eurų, nes jiems siūloma atseikėti net daugiau nei buvo pažadėta“, - pranešime cituojamas A. Butkevičius.

Valdantieji pripažįsta, kad NPD didinti po 100 eurų kasmet buvo „per didelė ambicija“.