„Girtis nemėgstu, bet sezonas išties buvo labai geras. Buvau pirmasis lietuvis, laimėjęs „Arnold Europe Classic“ absoliutaus nugalėtojo titulą. Emocijų prasme šis titulas man pats verčiausias ir giliai įstrigo, ilgai nepamiršiu“, – kalbėjo T. Kairys, po triumfo Ispanijoje sulaukęs ir paties Arnoldo Schwarzeneggerio pasveikinimo.

„Arnoldo rankos paspaudimas vis dar tvirtas, plaštaka didelė ir pats įspūdingas. Buvau pagerbtas ant scenos, – prisiminė kultūristas. – Gana keista, kad pagerbimas buvo kitą dieną, o mėgėjus pasveikinti Arnoldui nepriklauso. Tačiau po varžybų organizatoriai priėjo prie trenerio ir pasakė, kad kitą dieną atvyksta pats Arnoldas ir nori šios kategorijos sportininką pagerbti ant scenos, įteikti medalį. Apsidžiaugėme, emocijos, sunku suvokti. Pasijaučiau žvaigžde“.

Lietuviui medalis buvo įteiktas dar kartą, o pasaulio kultūrizmo legenda, kino žvaigždė ir politikas jam asmeniškai spaudė ranką: „Arnoldas sakė, kad mano forma tikrai įspūdinga ir esu vertas tokio apdovanojimo.

Anot jo, būtent taip turi atrodyti klasikinio kultūrizmo atstovas ir paprašė manęs parodyti ant scenos pozą „nugaros plačiuosius“. Nežinau, specialiai ar nespecialiai. Paprastai organizatoriai sako, kad savo nuožiūra kažką parodytum, o A. Schwarzeneggeris paprašė būtent šios pozos“.

Kiekvienas individualios sporto šakos atstovas yra disciplinuotas, žino, kad niekas kitas už jį nepadarys, nenušoks, nenuplauks, nepakels, neparodys. Kuo žavus mūsų sportas – čia nėra sėkmės faktoriaus. Atsistoji ant scenos, kelnes nusimauni, marškinėlius nusivelki – kabančios šiknos nepaslėpsi. Turi būti viskas paruošta nuo nagų iki plaukų galiukų. Kiek įdėsi, tiek turėsi.
Tomas Kairys

Anot T. Kairio, klasikinis kultūrizmas – lengvesnė kultūrizmo atmaina, kur reikia, kad raumenų reljefas būtų aiškesnis, sportininkas sausesnis, aštresnis, gilesnis, labiau „išsidžiovinęs“, o pagrindiniai reikalavimai yra baziniai – proporcijos, raumenyno išvystymas, savęs pateikimas.

Pasaulio vicečempionas pastebėjo, kad dabar kultūrizmas populiarėja: „Kategorijų daugėja, atsiranda rėmėjų, žiūrovų, dalyvių, geresni prizai. Aišku, rimtų, didelių dėdžių kultūristų mažėja, o akiai patrauklesnių, sveikesnių, gražesnių, estetiškesnių kategorijų daugėja. Jei paklaustumėte senos kartos kultūristų, jie liūdi ir pyksta, galbūt nepatenkinti, kad dabar lengviau galima pasiekti sceninį vaizdą, lipti ant scenos pasportavus 2-3 metus ir varžytis. Anksčiau – arba esi geras, arba ne, o dirbdavai 20 metų.“

Ką vertina teisėjai?

„Pagrindas – proporcijos. Merginų ar vyrų, jaunimo ar senjorų – visas kūnas turi būti tolygus. Tai reiškia, neturi būti ne tik silpnų, bet ir stiprių vietų. Jei kultūristas užlipo ant scenos ir sakai: „Oho, kokie pečiai“ arba „Oho, kokios kojos“, tai irgi blogai. Proporcingumas pirmiausiai, o paskui – raumens pilnumas, odos plonumas, gylis, separacija, savęs pateikimas. Kai kurie atletai neturi įspūdingo raumenyno, bet puikiai save pateikia ant scenos.

Niekam neįdomu, kaip sunkiai ruošiesi, kiek metų sportuoji, kiek investuoji, kokios tavo sveikatos problemos, galimybės. Visiems įdomu, kaip tą minutę tu parodai save ant scenos, – pasakojo T. Kairys, pripažinęs, kad vertinant varžybų dalyvius subjektyvumo visuomet yra. – Čia nėra metrų, įmestų taškų. Čia vieną kartą tu per „sausas“, kitą – per „šlapias“, trečią – per „pilnas“, ketvirtą – per „tuščias“. Paprastai sakau. Laimei, mes, sportininkai su patirtimi, jau žinome, ko reikia“.

Tomas Kairys

Šios sporto šakos atstovai nuo pusvalandžio iki valandos laiko kasdien skiria pozavimui, nes ant scenos kiekvienas kūno pasukimas, kiekvienas niuansas tampa aukso vertės.

Metų pabaigoje apdovanojimus ir taures į trofėjų lentyną sustatęs T. Kairys tik pažiūrėjęs į jas įsitikina, kad nesapnuoja: „Sunku susivokti po didesnių pergalių. Tikrai smagu, kai būni įvertintas. Tuomet galima ir net reikia atsipalaiduoti, bet tai reikia daryti palaipsniui. Tabu maistui nėra, bet suvokiame, kad turime viską daryti protingai. Jei pavalgei skaniai, tai kardio treniruotę darai ne tik ryte, bet ir vakare“.

Pasak pasaulio vicečempiono, laikytis režimo yra sunku, viskas turi būti apskaičiuota ir laiku. „Kita vertus, kai tai teikia malonumą ir turi patirtį, tai tikrai tampa paprasta. Čia tas pats, jei eilinį žmogų paklaustum, ar jam sunku 2 val. nakties atsikelti ir nueiti į tualetą, ar jam sunku po pusryčių išsivalyti dantis, ar jam sunku nuvežti vaiką į darželį. Gal kartais ir tingiu, bet noriu ir einu, reikia vaiką nuvežti – ir vežu. Tai rutina, nesureikšminu“, – dalijosi mintimis pašnekovas.

Kultūristas teigė, kad šis sportas brangus tiek, kiek rūpiniesi savo sveikata: „Jei valgysi vieną produktą, nėra labai sveika. Renkuosi kokybiškesnius, ekologiškus produktus, valgau ne vien vištieną, bet ir jūros gėrybes, žvėrieną, daržoves. Kaina didesnė. Papildų taip pat reikia. Nėra taip, kad be jų nepasiektum rezultatų, bet jų reikia, kad mažiau sau kenktum. Jei tai pridės 3 proc., aš juos vartosiu. Paprastam žmogui, kuris gal toli gražu tų 97 proc. neišpildo, gal ir nerekomenduoju“.

Tomas Kairys

Įspūdingas stotas išskiria šio sporto atstovus iš minios, tačiau T. Kairys tvirtina, kad kultūrizmo didžiausia nauda yra disciplina ir pasitikėjimas savimi.

„Kiekvienas individualios sporto šakos atstovas yra disciplinuotas, žino, kad niekas kitas už jį nepadarys, nenušoks, nenuplauks, nepakels, neparodys. Kuo žavus mūsų sportas – čia nėra sėkmės faktoriaus. Atsistoji ant scenos, kelnes nusimauni, marškinėlius nusivelki – kabančios šiknos nepaslėpsi. Turi būti viskas paruošta nuo nagų iki plaukų galiukų. Kiek įdėsi, tiek turėsi. Tai sukuria pasitikėjimo savimi.

Gyvenime tuomet tau niekas nesunku. Kiti sako: „tingiu, noriu miego, pavargau sportuoti, praleisiu treniruotę, negaliu atsisakyti kokio saldumyno“. Tokie sunkumai man atrodo juokingai. Būna miegame po 3 val., darome po tris treniruotes per dieną, rūpinamės kasdieniniais dalykais. Kiti visa tai daro augindami dar ir po po 3-4 vaikus“, – sakė jis.

Tomas Kairys

Duodamas patarimus T. Kairys kalbėjo, kad svarbiausia – pradėti sportuoti: „Tai jau labai gerai. Vieną ar du kartus per savaitę, bet stabiliai eiti. Jei pajusi naudą, atsiras motyvacija, nereikės jokio spaudimo. Ir niekada nedarykite drastiškų pokyčių. Viską darykite protingai – suraskite trenerį arba eikite su žmogumi, turinčiu bazines žinias, kad nesužalotumėte organizmo. Viską reikia daryti nuosekliai, protingai, neskubant. Tuomet pasiekti, ko nori, taps nesudėtinga, o atrodysite žvalūs ir energingi“.

Daugiau T. Kairio minčių – laidoje „Sportinė forma“. DELFI TV laidos „Sportinė forma“ archyvą rasite paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)