Trečiąjį 2019 m. ketvirtį nefinansinės įmonės uždirbo 1,7 mlrd. eurų ikimokestinio pelno. Palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, įmonių ikimokestinis pelnas padidėjo 8 proc., o palyginti su šių metų ankstesniu ketvirčiu – sumažėjo 14 proc. Šio ketvirčio ikimokestinio pelno sumažėjimą, palyginti su antruoju ketvirčiu, lėmė sumažėjęs pelnas, gautas iš finansinės ir investicinės veiklos.

Daugiausia pajamų – 5,9 mlrd. eurų – uždirbo didmeninės prekybos įmonės. Mažmeninės prekybos bei sausumos transporto įmonės uždirbo atitinkamai 2,9 mlrd. ir 2 mlrd. eurų.

Kaip skelbiama pranešime, daugiausia pelno uždirbo didmeninės prekybos bei nekilnojamojo turto operacijų veiklos įmonės – atitinkamai 178,7 mln. ir 155,5 mln. eurų. Iš apdirbamosios gamybos įmonių daugiausia pelno uždirbo chemikalų ir chemijos produktų gamybos įmonės – 65,1 mln. eurų.

Maisto produktų gamybos įmonės uždirbo 36,1 mln. eurų, baldų gamybos įmonės – 27,7 mln. eurų. Daugiausia nuostolių patyrė žvejybos ir akvakultūros įmonės – 8,2 mln. eurų.

Pelningai dirbusių įmonių dalis 2019 m. trečiąjį ketvirtį sudarė 63,3 proc. ir buvo 1,8 procentinio punkto didesnė nei antrąjį šių metų (61,5 proc.) bei 3,7 procentinio punkto didesnė nei 2018 m. trečiąjį (59,6 proc.) ketvirtį.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 7 proc. Vienos iš pelningiausių buvo sportinės veiklos, pramogų ir poilsio organizavimo veiklos (37,1 proc.) ir pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir farmacinių preparatų gamybos (30,5 proc.) įmonės, o nuostolingiausios – žvejybos ir akvakultūros (-33,5 proc.) įmonės.

Pranešama, kad per devynis šių metų mėnesius šalies įmonės gavo 70,8 mlrd. eurų pajamų, o jų ikimokestinis pelnas siekė 4,8 mlrd. eurų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pajamos padidėjo 9,1 proc., pelnas – 3,2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)