LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas sako, kad jeigu iki 2020 metų vasario 1 dienos nebus atsižvelgta į švietimo bendruomenės pastabas bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadas, jeigu nepavyks rasti būdų, kaip pakeisti etatinio modelio apmokėjimo sistemą, padaryti ją aiškią ir skaidrią, bus ieškoma būdų, kaip sustabdyti šią netinkamą sistemą. Kaip vieną iš kraštutinių priemonių LŠDPS vadovas A. Navickas nurodo mokytojų streiką.

Pernai skubotai įvesta nauja darbo apmokėjimo sistema mokytojų bendruomenėje sukėlė didžiulę sumaištį, pažymi LŠDPS. Pasikeitus pedagogų darbų vertinimo struktūrai, skaičiavimo metodikai, ši neapgalvota ir neišbaigta apmokėjimo sistema, pasak švietimo profsąjungų atstovų, sutrikdė ugdymo procesą mokyklose, stresą išgyveno tiek mokyklų vadovai, tiek mokytojai. Etatinio apmokėjimo sistema beveik nepaliko galimybės mokytojams turėti pilno etato, darbų ženkliai padidėjo, o atlyginimai arba liko tokie patys, arba sumažėjo, teigia LŠDPS. Ši, pasak profsąjungų, neteisinga sistema papiktino mokytojų bendruomenę, todėl 2018 m. gruodį šalį sudrebino streikai, įvairios pilietinės akcijos. Šiemet LŠDPS kreipėsi į STT dėl etatinio apmokėjimo sistemos skaidrumo įvertinimo. Išvados, kaip teigiama LŠDPS pranešime, buvo vienareikšmiškos – šis apmokėjimo modelis turi spragų, kurios sudaro galimybes korupcijai, diskriminavimui ir protegavimui.

Trečiadienį susidariusią sudėtingą padėtį švietimo srityje aptars ir prezidentas Gitanas Nausėda, pakvietęs į susitikimą švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių, valstybės kontrolierių Arūną Dulkį ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoją Egidijų Radzevičių.