Raimondas Buitkus (Jurbarkas)

Gal ir keistai atrodo, bet mane gruodžio mėnesį dažnai gelbėja didžiulis (15 cm) „Relax“ ryškiai baltas tvisteris, kurį turbūt žmonės dažniausia perka nebent menkėms jūroje gaudyti. Vasarą tokio masalo lydekoms neįkiši, bent man nepavyko. O štai maždaug nuo spalio pabaigos ir ypač žiemą, kada vanduo siekia vos pora laipsnių, jis daugybę kartų yra mane išgelbėjęs nuo grįžimo tuščiomis. Sunku pasakyti, kas labiau veikia lydekas – itin tankūs tvisterio uodegos judesiai ar ta ryškiai balta, kaip mes vadiname, pieno spalva. Bet faktas lieka faktu – lydekos neatakuoja nei tokios pat spalvos bei panašaus dydžio riperio, analogiško, bet kitos spalvos tvisterio, kiek bebandžiau. Žūklės sąlygos, kuriose žvejoju – skaidrus vanduo su smėlėtu ir augmenijos likučių padengtu dugnu.

Andrius Grigorjevas (Vilnius)

Jau neatsimenu kada gruodį mačiau ežeruose ledą, todėl visą lapkritį ir gruodį labai sėkmingai spiningauju keliuose Aukštaitijos ežeruose. Man šitas laikas yra vienas geriausių lydekų žūklėje. Vieno masalo niekaip negaliu išskirti, nes šiam metui turiu du „slaptus kozirius“ – Rapala BX 12 upėtakį (TR) ir tos pat kompanijos PSD spalvinimo „Flat Rap“ dešimtuką“. Kodėl jie – todėl, kad ant jų tikrai gerai kimba. O jei rimčiau – jie yra „tylūs“, kas gaudant šiuo metu mano galva yra labai svarbu. Bei juos, kaip tvičinginius voblerius gali pravesti gana giliai (BX – iki 3 metrų, „Flat Rap“ – iki 2 m). Ir kas dar svarbiau – labai lėtai. Tvičingaudamas žiemą juos ne trūkčioji, o beveik judini tojo pačioje vietoje.

Rimas Ramonas (Druskininkai)

Žiemą dažniausia gaudau įvairiais vobleriais, atsižvelgdamas į vandens telkinio dydį, lydekų nusiteikimą bei kitus parametrus ir labai sunku nurodyti tik vieną voblerių modelį. O juo labiau – jo spalvą. Vis dėl to, jei jau reiktų rinktis vieną, pirmenybę turbūt teikčiau Lucky Craft „Slender pointer 97“ neryškiam , blankių ir niūrių spalvų spalvinimo vobleriui, pavyzdžiui, „Ghost Minnow“ ar „Mystic Shad“. Bent jau Dzūkijos negiliuose ežeruose, kuriuose aš šiuo metu dažniausia žvejoju, jie labai veiksmingi. Aišku, jei moki juos panaudoti.

Šiuos voblerius gali labai lengvai ir subtiliai valdyti, gali jais žaisti vos ne vienoje vietoje, kas erzinant labai pasyviai nusiteikusias lydekas yra labai gerai. Daug kas gal nustebs, kad rekomenduoju naudoti tokį gana nedidelį masalą. Bet iš kelių žiemų spiningavimo patirties galiu pasakyti, kad teorija, jog kuo šaltesnis vanduo, tuo didesnis masalas toli gražu ne visada yra teisinga. Kartais daug geriau veikia būtent mažesni masalai.

Gintaras Zaksas (Klaipėda)

Jeigu kalbėtume apie žiemą ir apie dar neužšalusį Nemuną, kuriame tokiu metu dažniausia žvejoju – ko gero mano pirmas pasirinkimas būtų paprasta juodai balta 12 cm „Relax“ kanopa arba ne daug nuo jos besiskirianti „Shark“. Apsiniaukusią dieną – turintis ryškius baltus šonus. Saulėtą – labiau perlamutrinius. Vanduo Nemune šiuo laiku labai nuskaidrėja ir žuvys nori kuo natūraliau atrodančio masalo.

Algis Kalinauskas (Utena)

Atšalus vandeniui dauguma pradeda velkiauti, ieškoti lydekų gyliuose, o aš atvirkščiai – lendu į ežerų pakraščius, į nendrynus, kur metro dviejų gyliuose kartais pagaunu labai gražių žuvų. Didelio masalo šiuo metu nenaudoju – mėgstamiausia – klasikinė 3 nr. „kanopa“, užverta ant 5 g. galvakablio. Spalvas renkuosi pagal ežero vandenį – tepalą, oranžinę „ gesintą „salotą“. Bet jei jau rinktis vieną, tai balsuočiau už dažniausiai suveikiančią – oranžinę. Visai matinę ar su blizgučiais nelabai svarbu – dedu tą, kuri pasitaiko po ranka.

Nėra lengva rasti daug panašumų šiuose atsakymuose, juo labiau, kad visi apklaustieji žvejoja skirtinguose vandens telkiniuose, naudoja skirtingas žūklės technikas. Vis dėl to, keletas dėsningumų krenta į akis. Visų pirma – vyrauja juodai baltų ir blankių spalvų, neryškūs masalai – jokių „papūginių“ spalvų. Antra – tik vienas atsakęs spiningautojas mini didelius masalus, taigi teorija, kad šaltame vandenyje veiksmingiausi tik dideli masalai, bent jau remiantis šia apklausa, yra abejotina. Na, ir trečia – visi atsakę mini masalo galimybes būti traukiamam lėta ir labai lėtai. Renkantis masalą, į tai, ko gero, reiktų atkreipti didžiausią dėmesį.

ŽvejOK 2014