Straipsnius ketinama paskelbti po pirmadienį vykusių klausymų, per kuriuos demokratai pristatė savo argumentus už prezidento apkaltą, tvirtindami, kad jo elgesys kelia „aiškią ir realią grėsmę“ nacionaliniam saugumui.

Dienraštis „The Washington Post“, remdamasis trimis gerai informuotais šaltiniais, pranešė, kad apkaltos straipsniai bus susiję su piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui.

Anot dienraščio, visi Atstovų Rūmai dėl apkaltos straipsnių turėtų balsuoti ateinančią savaitę, o tada apkaltos procesas persikels į Senatą.

CNN pranešė, kad dėl trečio apkaltos straipsnio – trukdymo vykdyti teisingumą – dar diskutuojama. Be to, televizijos šaltiniai įspėjo, kad planai dar rengiami.

Praėjus keturiems mėnesiams po informatoriaus pranešimo, išprovokavusio tyrimą D. Trumpo atžvilgiu dėl jo galimai neteisėtų veiksmų siekiant asmeninės politinės naudos iš Ukrainos, pirmadienio posėdyje demokratai pareiškė, jog esama pakankamai įrodymų, kad prezidentas kyšininkavo, piktnaudžiavo įgaliojimais ir trukdė tyrimui.

„Prezidento D. Trumpo atkaklios ir nepaliaujamos pastangos priversti užsienio valstybę padėti jam apgaulės būdu laimėti rinkimus yra aiški ir reali grėsmė mūsų laisviems ir sąžiningiems rinkimams bei mūsų nacionaliniam saugumui“, – posėdyje sakė demokratams atstovaujantis advokatas Danielis Goldmanas.

D. Trumpui yra iškilusi grėsmė tapti trečiuoju per visą JAV istoriją prezidentu, kuriam surengta apkalta ir kuris buvo perduotas teisti Senatui.

Aukšto rango respublikonas Dougas Collinsas pirmadienį sakė, kad pastangos surengti prezidentui apkaltą tėra „geras viešųjų ryšių žingsnis“ demokratams prieš ateinančiais metais vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.

„Visa tai yra politika, – kalbėjo D. Collinsas. – Kur apkaltos vertas pažeidimas? Kodėl mes čia?“

Pirmadienį vykusiame audringame Atstovų Rūmų Teismų komiteto posėdyje demokratai nekart sulaukė respublikonų atsakomųjų kirčių. Pats prezidentas pasmerkė šį apkaltos tyrimą, pavadinęs jį „gėdingu“ ir „apgaulingu“.

Kontrpuolimui respublikonai pasitelkė pirmadienį Teisingumo departamento paskelbtą generalinio inspektoriaus ataskaitą.

Dokumente teigiama, kad peržiūrėjus keturių D. Trumpo padėjėjų atžvilgiu vykdytus tyrimus, nebuvo rasta jokių įrodymų dėl „politinio šališkumo“ priimant sprendimus pradėti tyrimus.

Ataskaita faktiškai paneigė D. Trumpo nekart kartotus teiginius, esą Federalinis tyrimų biuras neteisėtai šnipinėjo jo kampaniją. Tačiau respublikonai pasitelkė sau naudingas ataskaitos išvadas, kad FTB padarė „daug rimtų faktinių klaidų“, susijusių su tais tyrimais.