Pagrindinė šių metų „We can Code” renginio tema – patirčių įvairovės IT komandose svarba, pasirinkta neatsitiktinai: temą padiktavo rinkos poreikis ieškoti vis konkurencingesnių komandų formavimo sprendimų bei naujos mokslininkų įžvalgos.

Šiemet paskelbti Didžiosios Britanijos mokslininkų A. Reynolds ir D. Lewis atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad atliekant strategines užduotis demografinėmis savybėmis grįsta įvairovė nesuteikia pranašumo komandoms. Jį užtikrina kognityvinė komandos įvairovė, kuri apibrėžia, kaip komandos nariai sprendžia sudėtingas užduotis ir elgiasi neapibrėžtose situacijose.

Daugiau nei 12 metų tyrimą vykdę London Business School mokslininkai nustatė, kad didele kognityvine įvairove pasižyminčios komandos efektyviau taiko sukauptas žinias, sklandžiau organizuoja grupės darbą bei imasi lyderystės, o tai ypač svarbu inovacijomis ir aukštu produktyvumu pasižyminčiuose verslo sektoriuose, kuriuose gebėjimas greitai spręsti sudėtingas problemas suteikia tiesioginį konkurencinį pranašumą. Siekdamos išnaudoti įvairovės kuriamus privalumus, IT įmonės nebebijo samdyti darbuotojų, turtingų margesne, ne vien tik technologijų srityje, įgyta patirtimi.

Architektė save iš naujo atrado programinės įrangos kūrimo versle

Julija vadovauja dviems iš projektus įgyvendinančių „NFQ Technologies“ komandų ir ją drąsiai galima vadinti nuomonių įvairovę skatinančios organizacinės kultūros ambasadore. Būdama architekte, Julija kardinaliai keisti savo karjeros kryptį nusprendė po devynerių metų nuoseklaus darbo.

„Architektės kelią pasirinkau gan anksti - 10-toje mokyklos klasėje ir niekuomet šio pasirinkimo nesigailėjau. Architektūra mane išmokė struktūruotai analizuoti ir spręsti sudėtingas problemas, dirbti didelio neapibrėžtumo sąlygomis. Visa tai labai būdinga ir mūsų verslui,“- pasakoja ji. „Taip jau atsitiko, kad vieną dieną architektas, kurio komandoje dirbau, nusprendė toliau dirbti vienas, todėl man su kolegomis neliko nieko kito, kaip dairytis galimybių kitur. Ieškodama naujo darbo supratau, kad renkuosi labai priekabiai, kad viskas, kas neatitinka aukščiausių standartų manęs nedomina“, – šiandien prisimena Julija.

NFQ nuotr.

Ieškodama naujo darbo, ji ryžosi išbandyti iki tol nebandytas sritis: administracinį darbą, rinkodarą, pardavimus. Daugelį metų architektūros srityje dirbusią specialistę, kūrybinio darbo paieškos galiausiai atvedė į skaitmeninės rinkodaros agentūrą, kurioje ji pirmąkart susidūrė su IT.

„Staiga supratau, kad interneto puslapių, programėlių ar programinės įrangos produktų kūrimas ne taip labai skiriasi nuo architekto darbo, o tai natūraliai mane sudomino“, – prisimena Julija.

Architektūros projektų žinios pravertė technologijos srityje

Julijos karjeros transformacija iš architektūros į IT nebuvo lengva - iš pradžių ji neturėjo net bazinių IT žinių, tačiau nepasidavė. Būdama architekte iki kaulų smegenų, pasinėrė į studijas, ieškojo pagalbos, daug skaitė, bandė įvairius problemų sprendimus praktiškai. Informacinių technologijų darbe, Julijai pravertė didelių projektų įgyvendinimo technika ir patirtis, praeityje įgyta projektavimo įmonėje.

„Architektūroje didelį projektą įprasta skaidyti į daug mažų elementų ir spręsti kiekvieną problemą atskirai. Todėl matau, kad IT ir architektūros projektų valdymas - itin panašūs. Architektūroje, projektai labai kompleksiški, o sėkmė labai priklauso nuo daugelio skirtingų elementų tarpusavio ryšių, procesų eiliškumo ir priežastingumo. Nei viena architektūrinė idėja nėra įgyvendinama nei kiek nepakitusi. Tik po daugelio diskusijų, skirtingų specialistų įsitraukimo, kompromisų ieškojimų, projektas pradeda atitikti savo paskirtį, tampa patogus gyventi ar dirbti”, - pasakoja Julija.

Subrendus pokyčiams - svarbu nedvejoti

Kelių „NFQ Technologies“ komandų vadovė pripažįsta – pasirinkimas pakeisti karjeros kryptį nuo architektūros į IT – buvo geriausiu sprendimu jos gyvenime. Tiesa, jei tokį karjeros pokytį rinktųsi šiandien, ji viską darytų efektyviau ir greičiau.

„Pirmiausia – greičiau suprasčiau, kad atėjo laikas pokyčiams ir mažiau dvejočiau“, – nusišypso.

Dalindamasi patirtimi, Julija išskiria kelis aspektus, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį kiekvienam, siekiančiam permainų. Pirmiausia, svarbu pripažinti, kad karjeros pokytis - jums reikalingas, o paskui pasidalinti šia idėja su artimaisiais.

„Dalinantis savo planais su kitais, žmogus prisiima tam tikrą įsipareigojimą jį įgyvendinti. Tokiais momentais svarbi ir artimųjų parama. Dideli pokyčiai pareikalaus daug laiko ir pastangų, sukels įvairiausių sunkumų, kuriuos įveikti vienam būtų sunku, o galbūt – net neįmanoma“, – sako ji.

NFQ nuotr.

Jei dėl savo ateities planų dar nesate tvirtai apsisprendę, pasistenkite sukaupti drąsą ir nerti į nežinomybę, leisti sau klysti ir mokytis iš klaidų, išbandyti skirtingas, kuo įvairesnes, sritis.

„Viena iš didžiausių iliuzijų, tai manyti, kad viską kontroliuoji. Naujame, nepažįstamame kelyje, daug ko numatyti ir suvaldyti neįmanoma. Leiskite sau kurį laiką plaukti pasroviui, ir pažiūrėkite, kur ta srovė jus nuneš“, – tvirtina reikšmingų pokyčių savo gyvenime nepabūgusi Julija.

Žinant savo trokštamą karjeros kryptį įveikti pokyčius darbe lengviau, tačiau pradžioje svarbu neišsikelti sau pernelyg ambicingų tikslų bei nepagrįstų lūkesčių. Anot Julijos, geriausia – išskaidyti savo tikslą į keletą tarpinių etapų ir bandyti juos įgyvendinti paeiliui. Taip lengviau išlaikyti motyvaciją judėti pirmyn ir nepasiduoti.

Programavimas geriausiai sekasi kūrybingiems

Renkantis programuotojo profesiją, svarbu nepasiduoti populiariems mitams. Pavyzdžiui, skirtingai nei daugelis įsivaizduoja, programinės įrangos inžinierius nebūtinai iš prigimties yra linkęs į matematiką.

„Žinoma, matematikos žinios yra svarbios. Ypač kai kuriose technologijų vystymo srityse, ar dirbant su tam tikromis užduotimis, tačiau savo komandoje turime ir žmonių, kurie universitete studijavo kalbas, socialinius, o ne tiksliuosius mokslus. Dalis jų sako niekada gyvenime nemėgę matematikos, tačiau dabar sėkmingai kuria sudėtingus algoritmus, sprendžia logines užduotis. Kodo rašymas, bendrąja prasme, yra meno ir tiksliųjų mokslų derinys. Čia nėra nieko iš anksto nuspręsto, o kiekvienai problemai galima rasti daugybę teisingų sprendimų. Programavime sekasi tiems, kurie turi daug ir įvairiapusiškos patirties, moka kūrybiškai spręsti problemas ir svarbiausia - sunkiai dirba,“- sako Julija.

Daugiau informacijos – www.wecancode.lt

Užsakymo nr.: PT_82997247