Pirmą varžybų dieną D. Rapšys laimėjo 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtį. Finale jis finišą pasiekė per 3 min. 33,20 sek. bei pagerino ne tik Lietuvos, bet ir Europos čempionatų rekordą, kuris nuo 2009 metų priklausė vokiečiui Paului Biedermannui (3 min. 34,55 sek.).

Ketvirtadienį panevėžietis triumfavo 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje ir apgynė prieš dvejus metus Kopenhagoje (Danija) pelnytą titulą. Finale jis finišą pasiekė per 1 min. 41,12 sek.

Bet matome, aukščiausią klasę rodo ir trenerė, turinti tą didelį žinių bagažą, patirtį.
Danas Rapšys

Tiesa, jo planuose Glazge buvo penkios rungtys, tačiau du aukso medalius per dvi dienas iškovojęs atletas nusprendė trauktis iš kitų čempionato kovų.

„Kūnas davė signalą, kad man reikia poilsio, nes šie metai buvo ypač įtempti ir sunkūs. Truputį peršalau ir nutariau kelias dienas pailsėti ir sirgti tik už savo komandos draugus“, – savaitgalį prisipažino D. Rapšys.

Gerai, kad taip kovojama prieš dopingą, bet kuo kalti tie sportininkai, kurie nevartojo dopingo? Sunkus sprendimas, bet, matyt, būtinas kovoje už švarų sportą.
Danas Rapšys

Pajėgiausias šalies plaukikas visiškai atsipalaiduoti dar negali, vos po poros dienų keliaus į Šveicariją, kur startuos paskutinėse šiemet varžybose. Po jų – trumpas poilsis namie ir vėl prie darbų Klaipėdoje 50 m baseine.

„Iš tiesų pagaliau Lietuva, po ilgo laiko gera grįžti namo. Smagu, kad taip viskas pasisekė, sezono finiše pavyko iškovoti tuos du medalius, manau, geriau ir negalėjo būti“, – šypsojosi dar kiek nuo peršalimo prikimęs, po pusantro mėnesio kelionių bei varžybų maratono gimtinę pasiekęs D. Rapšys. Plaukikas pasidalino mintimis apie startus Glazge bei artimiausius planus.

– Geriausias sezonas karjeroje, ar įmanoma ir kiek įmanoma dar tobulėti?

– Manau, visur įmanoma tobulėti, pats sezonas ir metai, jau gal minėjau ne kartą, tikrai buvo nerealūs bei sunkūs. Pagaliau galiu sakyti, kad jie baigiasi, pavyko pagerinti visus asmeninius rezultatus, esu laimingas, bet tobulėti tikrai dar yra kur.

– Glazge po antro laimėto medalio nebuvote labai laimingas, netenkino laikas ar kažkokios kitos priežastys?

– Buvau išvargęs po 400 m laisvu stiliumi rungties. Jau į 200 m laisvu stiliumi nuotolio startą eidamas jaučiau, kad teks atiduoti daug jėgų.

Teko „iš savęs daug atiduoti“, nors buvau pirmas, bet rezultatas nebuvo toks, kurį galėčiau pasiekti. Jei būčiau turėjęs laisvą dieną ir tada plaukt 200 m, būtų žymiai geriau.

Tenkino vieta, bet ne rezultatas.

– Ketinote dalyvauti net penkiose rungtyse, kodėl rinkotės tiek daug startų?

– Taip buvo suplanuota, kad jei kažkas nepasisektų, turėčiau kur plaukti, pabandyti kitas rungtis. Viskas pavyko puikiai mano stipriausiose rungtyse, tad nusprendėme nebestartuoti kituose nuotoliuose ir pataupyti jėgas.

– Pasaulio taurėje gerai sekėsi kompleksinio plaukimo rungtyje, buvo galima tikėtis gero rezultato Glazge?

– Aš manau tikrai buvo įmanoma patekti į finalą. Bet kas iš to, sveikata svarbiau.

– Renkamas metų geriausias sportininkas, esate įvardinamas akivaizdžiu favoritu, kaip pats vertinate savo šansus?

– Visada yra smagu kai tave įvertina žmonės po pergalių, kai sportuoji, stengies ir gauni ne tik medalį, bet ir papildomą įvertinimą. Ne dėl to dirbame, bet smagu sulaukti tokio dėmesio.

– Sezonas labai ilgas, pradedant Čempionų serijos varžybomis balandį baigiant startu Europos pirmenybėse. Kaip visose varžybose pavyko išlaikyti aukščiausią sportinę formą?

– Tai mano komandos nuopelnai (trenerė Ina Paipelienė, kineziterapeutas Andrius Bogdelis, masažuotoja Lina Katelytė). Nežinau, kaip jie sugebėjo mane taip paruošti, trenerė, kineziterapeutas, masažistė, daug kas jų nelabai ir žino, nei vardų, nei pavardžių. Šie žmonės viską darė, kad aš laimėčiau ir man būtų viskas gerai.

Neįsivaizduoju, kaip reikėjo tą padaryti ir kaip jiems tai pavyko. Toks sezonas naujas ir man, ir trenerei, nepatikrintas, niekas nežinojo, kaip jam planuotis, ruoštis, bet matome, aukščiausią klasę rodo ir trenerė, turinti tą didelį žinių bagažą, patirtį.

Štai, šiandien už tuos pinigus prisipirksiu blynų ir valgysiu visą dieną.
Danas Rapšys

– Kaip atrodys kiti, olimpiniai metai?

– Žinokit apie tai dar nemąsčiau, skridau namo, žiūrėjau pro langą ir galvojau, kada pagaliau tie namai? Ir dar valandą reikės riedėti iki Panevėžio. Tiesiog noriu atsipūsti, pailsėti nuo visų tų sportinių minčių, „jaučiuosi šiek tiek išplaukęs“.

Namie praleisiu porą dienų, tada varžybos, grįšiu vėl namo, čia pora dienų ir keliausiu į Klaipėdą, treniruotis 50 m baseine.

– Ko labiausiai pasiilgote per tą laiką?

– Maisto (šypsosi). Kiek teko visur būti, niekur nebuvo gerai maisto prasme. Grįšiu, jau užsisakiau blynelių, visą dieną juos valgysiu (šypsosi).


– Kokia jūsų pozicija dėl WADA sprendimo Rusiją pašalinti iš tarptautinių varžybų ketveriems metams?

– Tik nusileidus lėktuvui sužinojome šią žinią, nežinau ką ir pakomentuoti. Startuoti galės „švarūs“ plaukikai po neutralia vėliava, bet, manau, ar jie startuotų atstovaudami savo šaliai, ar po neutralia vėliava, Rusija jiems vis vien padės.

Gerai, kad taip kovojama prieš dopingą, bet kuo kalti tie sportininkai, kurie nevartojo dopingo? Sunkus sprendimas, bet, matyt, būtinas kovoje už švarų sportą. Iš vienos pusės tai geras sprendimas, iš kitos – blogai, kenčia „švarūs“ sportininkai.

– Pačiam pavyko šiame sezone ir uždirbti tiek pasaulio taurės varžybose, tiek kitose FINA renginiuose. Kiek tos lėšos padės treniruotis ir gal jau apgalvojote, kur piniginius prizus panaudosite?

– Nežinau, labai apie tai negalvojau, dėmesį telkiau į tą darbą treniruotėse, į tikslus. Tie pinigai – kaip desertas po visų varžybų. Dabar noriu tiesiog pailsėti, bus matyt ateity. Štai, šiandien už tuos pinigus prisipirksiu blynų ir valgysiu visą dieną (šypsosi).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)