Kaip teigiama Nacionalinės greitkelių eismo saugos administracijos (NHTSA) tinklalapyje, penkiems didžiausiems pasaulio automobilių gamintojams tiekiami „Takata“ komponentai gali sugerti drėgmę, dėl kurios oro pagalvės gali plyšti arba nepakankamai išsipūsti. Grąžinimas apima dalis, pagamintas nuo 1995 iki 1999 m. ir parduotas automobilių gamintojams „BMW“, „Volkswagen AG“ „Audi“, „Toyota Motor Corp.“, „Honda Motor Co.“ ir „Mitsubishi Motors Corp“.

„BMW“ pranešė apie tris atšaukimus, apimančius maždaug 116 000 JAV transporto priemonių, kuriose yra minėtų dalių, ir rekomendavo apytiksliai 8000 iš jų nevairuoti tol, kol jos nebus pataisytos, nurodo NHTSA. Kaip praneša agentūra, prabangių automobilių gamintojas žino apie vieną žūtį ir vieną sužalojimą Australijoje, kurie siejami su sugedusiomis oro pagalvėmis, bei apie dar vieną sužalojimą Kipre. Kompanija lapkričio mėnesį NHTSA pranešė negavusi pranešimų apie panašius incidentus JAV.

Trečiadienį paskelbti atšaukimai ir informacija apie nelaimes yra naujausias posūkis daugelį metų besitęsiančioje sagoje, dėl kurios „Takata“ prieš dvejus metus paskelbė bankrotą. Japonijos gamintoja per kelerius metus pardavė dešimtis milijonų neveikiančių oro pagalvių pripūtiklių, kurie avarijos metu gali sprogti ir sužeisti ar užmušti automobilyje esančius keleivius, išlaksčius aštrioms metalo šukėms. „Takata“ kaltę pripažino, pasirašiusi 1 milijardo dolerių vertės susitarimą su JAV teisingumo departamentu dėl šios problemos sprendimo.

Ankstesni „Takata“ dalių atšaukimai buvo susiję su amonio salietros panaudojimu pripūsti oro pagalvėms avarijos atveju. Savo naujausioje saugos kampanijoje bendrovė nurodo gamyklinį defektą, dėl kurio buvo sugadinti pripūtikliai su neazidiniu degikliu.

Dalių gamintoja pripažįsta, kad per atšaukime nurodytą laikotarpį ji visame pasaulyje pagamino ir pardavė 4,45 mln. pripūtiklių. Remiantis „Takata“ pranešimu NHTSA, pripūtiklių kiekis JAV parduodamoms transporto priemonėms buvo „žymiai mažesnis, tačiau šiuo metu nėra tiksliai žinomas“. Kadangi brokuotos transporto priemonės jau senos, tik nedidelė dalis jų tebėra eksploatuojama, pažymi kompanija.

„BMW“ kol kas yra vienintelis automobilių gamintojas, JAV atšaukęs transporto priemones dėl brokuotų pripūtiklių. Savo pranešime NHTSA teigia, kad „Honda“ šiuo metu vertina, kokia dalis jos pagamintų automobilių galėjo turėti defektą. Tai turėtų įtakos tik vienam „Mitsubishi“ modeliui. Agentūra paminėjo, kad vyksta diskusijos ir su kitais automobilių gamintojais.

JAV „Audi“ padalinys bendradarbiauja su NHTSA nagrinėdamas, ar tai neturėjo įtakos kai kurioms transporto priemonėms, pagamintoms nuo 1997 iki 1999 m., el. laiške pažymėjo kompanijos atstovė spaudai.

Bendrovę „Takata“ 2018 m. balandžio mėnesį įsigijo Kinijos „Ningbo Joyson Electronic Corp.“ padalinys, o naujoji jungtinė įmonė buvo pervadinta į „Joyson Safety Systems“.