„Seimo narių labai laukiama Vyriausybės išvada (...) Siūlome kompromisą: iš esmės pritarti Viešųjų pirkimų įstatymo ir susijusiems pakeitimams ir turime nuo Vyriausybės pusės du pasiūlymus“, – Vyriausybės posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis.

Ministerija siūlo viešųjų paslaugų, kurias savivaldybė gali pavesti teikti savo įsteigtiems juridiniams asmenims, sąrašą įtvirtinti Vietos savivaldos įstatyme, o ne Viešųjų pirkimų įstatyme. Pastarajame yra įtvirtintos bendros sąlygos, kurioms esant perkančiosios organizacijos gali sudaryti vidaus sandorį.

„Čia labai norėčiau pabrėžti, kad jau vien tiktai pats faktas, kad yra sudaromas sąrašas paslaugų, su tuo sąrašu mes sudarome griežtesnį reguliavimą, negu numato Europos Sąjungos teisės aktai“, – argumentavo viceministras.

Pasak jo, taip pat siūloma papildyti nuostatas ir leisti sudaryti vidaus sandorį tais atvejais, kai teikiant viešąsias paslaugas turi būti valdomas ar naudojamas savivaldybių ar savivaldybių juridinių asmenų nekilnojamasis turtas ir kai kitas ūkio subjektas tokios paslaugos negalėtų teikti savo patalpose.

„Tai – dažnai diskutuotini baseinų atvejai ir panašūs dalykai“, – paaiškino viceministras.

„Yra įvairių nuomonių. Mes šiuo atveju siūlytume kompromisą suteikti savivaldai laisvę, na, o jau kontrolę vykdyti per skaidrias procedūras, atskleidžiant duomenis ir taip toliau“, – apibendrino M. Skuodis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė siūlė pritarti nutarimo projektui, nes jis padėtų savivaldybėms užtikrinti kasdienes paslaugas gyventojams.

„Noriu išsakyti palaikymą. Savivaldybės, įgyvendindamos savo funkcijas, kurių vis daugėja, tikrai susiduria su problema, kuomet negali organizuoti privalomą ir įstatyme įrašytą funkciją gyventojams, pavyzdžiui, pavėžėjimo, vaikų maitinimo“, – sakė R. Tamašunienė.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius tikisi, kad Seimas taip pat pritars pakeitimams.

„Jeigu Seimas ryžtųsi po Vyriausybės išvados priimti minėtus įstatymų pakeitimus, mes tikrai taptume labiau artimi Europos Sąjungai“, – sakė M. Sinkevičius.

Spalį skelbta, kad Specialiųjų tyrimų tarnybai, Valstybės kontrolei, Konkurencijos tarybai bei Viešųjų pirkimų tarnybai, Kainų komisijai raginant savivaldybes atsisakyti vidaus sandorių su jų valdomomis įmonėmis, Seimas priėmė svarstyti „valstiečių“ siūlymą supaprastinti tokių sandorių sudarymą kai kuriose srityse neorganizuojant viešųjų pirkimų.

Siūloma vidaus sandorius be jokių išlygų leisti dėl vandens ar šilumos tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros ir tvarkymo paslaugų teikimo, taip pat – maitinimo paslaugų teikimo ugdymo, globos arba sveikatos priežiūros įstaigose.

Pakeitimų iniciatorius „valstietis“ Jonas Jarutis pareiškė, kad savivalda turėtų pati apsispręsti, kas labiau apsimoka – viešasis paslaugų pirkimas ar vidaus sandoris.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas tikino, kad vidaus sandorių liberalizavimas padidins korupcijos riziką.

Dabar įstatymas leidžia savivaldybėms su jų valdomomis įmonėmis vidaus sandorius sudaryti tik išimtiniais atvejais, kai perkant viešai, būtų neįmanoma užtikrinti nepertraukiamos paslaugos, geros kokybės ir prieinamumo.

Valstybės įmonių vidaus sandorius Seimas uždraudė 2017 metų kovą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)