Dar 1970-aisiais Lietuvos mokslų akademijos Melioracijos instituto darbuotojai savo iniciatyva Vilainiuose ant kalniuko, prie gražaus Nevėžio upės vingio, atsakingai užveisė įspūdingą parką. Per dešimtmečius jame susiformavo jaukios įvairiausių medžių paunksmės. Dabar sutvarkytas parkas ir aplinkinės teritorijos tapo šiuolaikiška daugiatiksle viešąja poilsio ir aktyvių veiklų erdve Vilainiuose.

Keičia įvaizdį ir žmonių gyvenimo būdą

Daug miesto objektų sutvarkęs „Projekto KARMA“ vadovas Adas Laurinaitis sako, kad tvarkyti viešąsias erdves bendrovei – didelė atsakomybė. „Viešosios erdvės kuria miesto ir miestelių įvaizdį, todėl mūsų darbą mato ir vertina visi. Tačiau svarbu ne tik grožis, bet ir tai, kad naujai sutvarkytos didesnės teritorijos ar miesto kampeliai sprendžia gyventojų laisvalaikio ir užimtumo problemas. Kuo daugiau jų sutvarkome, tuo daugiau atsiranda visiems žmonėms ir mums patiems patogių ir mielų vietų leisti laisvalaikį, sportuoti, užsiimti mėgstama veikla ar maloniai pavedžioti savo augintinius“, – apie atliktą darbą sako Adas Laurinaitis.

Vilainiai – dar vienas tvarkomas ir atgimstantis Kėdainių rajono miestelis. Čia gyvena daugiau kaip 1 200 gyventojų. „Vilainiai – sparčiai klestinti ir mūsų visų pastangomis gražėjanti gyvenvietė, kurioje kiekvienam turi būti jauku ir patogu gyventi“, – įsitikinęs Vilainių seniūnijos seniūnas Antanas Bružas.

Šiuolaikiškai sutvarkyta poilsio erdvė su traukos objektu parke − fontanu bei sporto zonomis gražiai įsilieja į teritoriją prie Kultūros centro ir seniūnijos pastato. Tai reprezentacinė miestelio vieta. Atnaujintame parke bus daug maloniau išsaugotų senųjų medžių paūksmėje ant suoliuko pasėdėti su knyga ar pasivaikščioti atnaujintais pėsčiųjų takais. Šalia seniūnijos įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Ji tarnaus ir į netoliese esantį Vilainių rekreacijos ir sporto pramogų kompleksą atvykstantiems lankytojams. Čia kas mėnesį naudojasi baseinu, žaidžia krepšinį ir tenisą, lanko bokso, lengvosios atletikos, dziudo treniruotes daugiau kaip 1 500 viso Kėdainių rajono gyventojų, rašoma savivaldybės pranešime.

Kurta aktyviam žmogui

Mažuoju sportiniu miesteliu tampanti Vilainių gyvenvietė, atnaujinus erdves, praturtėjo saugiomis aktyvaus poilsio zonomis. Bus galima naudotis įrengtais lauko treniruokliais, kurie skirti pastiprinti kojų, nugaros ir rankų raumenis. Įrengta nauja krepšinio aikštelė su apšvietimu ir aptverta teritorija. Erdvės pritaikytos šeimoms.

Vaikams sukurta vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis, čiuožykla ir kt. Žmonių saugumui įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Informacija iš jų tiesiogiai perduodama į Vilainių seniūniją.

Atgimstantis parkas

Beveik prieš 50 metų suformuotame Vilainių parke rekonstruota jo puošmena – fontanas. Atnaujintas visas fontano vamzdynas, purkštukai, išklotos naujos pilkos spalvos keraminės plytelės. Parko teritorijoje, aprėpiančioje ir pakraščius, yra ypatinga dendrologinė medžių įvairovė. Be čia jau augančių liepų, sidabrinių eglių, pušų, uosių, kaštonų, sedulų, kaulenių, kalninių pušų, ievų, drebulių, sidabrinių maumedžių, gluosnių, tuopų, alyvų, baltųjų sedulų, lazdynų bei šermukšnių parkas didžiuojasi net 46 ąžuolais. Visi jie išsaugoti.

Jau septynerius metus parke po ąžuolą pasodina Kėdainių kultūros centro Vilainių skyriaus vadovė Vitalija Augulienė su poezijos pavasario dalyviais. Daugiausia parke auga svyruoklių beržų. Vilainių seniūnas Antanas Bružas jų suskaičiavo net 318. Daugiau medžių neplanuojama sodinti, tačiau gerinat kraštovaizdį ir parko spalvinę gamą buvo nuspręsta pasodinti raudonųjų raugerškio krūmų ir šiek tiek kalninių pušų bei paįvairinant pasodinta dabar labai madingų viksvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)