CBC paskelbtame vaizdo įraše girdėti, kaip J. Trudeau kalba apie dieną vykusią D. Trumpo spaudos konferenciją. „Ar todėl jūs vėlavote?“, – mažos grupelės, kurioje yra E. Macronas ir J. Trudeau, teiraujasi B. Johnsonas. „Jis vėlavo, nes jo improvizuotos spaudos konferencijos trunka 40 minučių“, – toliau vaizdo įraše sako J. Trudeau, o po to grupelės pokalbis tampa nebegirdimas dėl kitų garsų patalpoje. „Reikėjo matyti, kaip jo komandos žandikauliai atvipo iki pat žemės“, – girdėti, kaip vėliau sako J. Trudeau.

Pasaulio lyderiai dalyvauja NATO viršūnių susitikime Londone. D. Trumpas antradienį buvo asmeniškai susitikęs tiek su D. Trudeau, tiek su E. Macronu.

„Smegenų mirtis“


Pastarosiomis savaitėmis E. Macronas bandė iš esmės keisti darbotvarkę pareikalaudamas Aljanso strateginės krypties persvarstymo ir pareiškė, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“.

Tačiau D. Trumpas, kuris atvyko į Londoną girdamasis, jog privertė NATO nares padidinti išlaidas gynybai, antradienį skaudžiai smogė atgal ir pareiškė, jog Prancūzijos vadovo kritika yra labai įžeidžiama.

„Galvoju, kad tai labai įžeidžiama“, – sakė D. Trumpas apie Prancūzijos prezidento komentarus, kuriuos taip pat pavadino „labai, labai bjauriu pareiškimu 28 šalims“.

„Niekam NATO nereikia labiau nei Prancūzijai, – perspėjo jis. – Jiems labai pavojinga daryti tokį pareiškimą.“

Vėliau per bendrą pasirodymą su E. Macronu D. Trumpas sušvelnino toną, bet Prancūzijos lyderis laikėsi savo pozicijos – ir formuluočių.

E. Macronas taip pat apkaltino Turkiją bendradarbiaujant su ekstremistais.

„Bendras priešas šiandien yra teroristinės grupuotės... ir apgailestauju sakydamas, kad mes, [sėdintys] aplink stalą, nevienodai apibrėžiame terorizmą“, – pareiškė jis.

Prancūzijos prezidentas pažymėjo, kad Turkijos pajėgos atakavo kurdų pajėgas, rėmusias sąjungininkes kovoje su „Islamo valstybe“ (IS) Sirijoje, ir apkaltino Ankarą dirbant su „IS įgaliotiniais“.

E. Macronas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas vėliau akis į akį susitiko per keturšalį susitikimą, kuriame taip pat dalyvavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir B. Johnsonas.

A. Merkel sakė, kad po susitikimo jaučia „santykinį optimizmą“, bet E. Macronas perspėjo, kad „gauti ne visi paaiškinimai ir išspręsti ne visi neaiškumai“.

R. T. Erdoganas pagrasino, kad nepritars Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos planams, jei sąjungininkės nepradės laikyti kurdų grupuočių, nugalėjusių IS Sirijoje, „teroristais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)