Pirmojo trimestro metu (per pirmuosius tris nėštumo mėnesius) besivystantis vaisius prisitvirtina prie gimdos sienelės. Šiuo laikotarpiu gali būti nedidelis kraujavimas arba tepliojimas. Taip dažniausiai pasitaiko įprastų mėnesinių metu arba po lytinio akto. Išskyros paprastai būna rausvos arba rudos, tačiau jų nėra tiek, kad persisunktų per įklotą ar kelnaites.

Gimdos kaklelio pokyčiai nėštumo metu taip pat gali sukelti tepliojimą. Paprastai išskyros netrunka ilgiau dviejų dienų.

Nors aprašytasis kraujavimas nėra persileidimo simptomas, vis dėlto, jei kraujavimas smarkus, tai išties gali reikšti persileidimą. Jei kraujo tiek, kad jis persisunkia per kelnaites, jei jums skauda pilvą, ir skausmas kankina ilgiau nei valandą, vertėtų sunerimti – nedelsdama kreipkitės į gydytoją.

Kai nėštumas nutrūksta iki 24-os savaitės, tai vadinama persileidimu. Deja, persileidimą patiria apie 20 proc. besilaukiančių moterų. Dažniausiai persileidimas nėra susijęs su motinos veikla – jį paprastai iššaukia vaisiaus vystymosi ypatumai. Jei kūdikis neturi užtektinai chromosomų – tai yra, „statybinės medžiagos“ – jis tinkamai nesivysto, todėl ir įvyksta persileidimas.

Nėštumas

Persileidimą taip pat gali sukelti problemos su placenta, užsitęsę būsimos motinos sveikatos sutrikimai, infekcija, gimdos struktūros problemos arba susilpnėjęs gimdos kaklelis.

Persileidimo simptomai:

Kraujavimas, išsiskiriantys kraujo krešuliai

Skystos išskyros iš makšties

Audinių pasišalinimas iš makšties

Kai kuriais atvejais besilaukiančios moterys nepatiria nė vieno iš išvardytų simptomų – tiesiog nebepasireiškia jų įprasti nėštumo simptomai.

Kai apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina prie išorinės gimdos sienelės, dažniausiai kiaušintakyje, tai vadinama ektopiniu arba negimdiniu nėštumu. Tai taip pat gali sukelti kraujavimą, ir gali netgi baigtis mirtimi. Paprastai vaisius tokiu atveju šalinamas medikamentais arba atliekant operaciją. Ektopinio nėštumo simptomai dažniausiai pasireiškia tarp ketvirtos ir dvyliktos nėštumo savaitės.

Kiti negimdinio nėštumo simptomai be kraujavimo gali būti tokie:

Pilvo skausmas apatinėje pilvo dalyje, tik vienoje pusėje

Peties skausmas

Sunkumas tuštinantis ar šlapinantis

Kraujavimas iš makšties arba rudos, vandeningos išskyros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją