Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja Vera Jourova kalbėdamasi telefonu su Maltos teisingumo ministru „primygtinai reikalavo, kad tyrimo išvados būtų pasiektos be jokio politinio kišimosi“, antradienį sakė jos atstovas.

Ji taip pat „išreiškė susirūpinimą dėl padėties Maltoje“, nurodė atstovas.

Maltos premjeras Josephas Muscatas, sulaukęs kritikos dėl savo asmeninių ryšių su į bylą įsipainiojusiais politikais, sekmadienį pažadėjo, kad sausį atsistatydins.

D. Caruanos Galizios šeima pirmadienį paragino policiją ištirti įtarimus, esą J. Muscatas trukdė teisingumui gindamas byloje figūruojančius asmenis, įskaitant savo administracijos vadovą.

V. Jourova, atsakinga už įstatymų viršenybės priežiūrą ES narėse, pabrėžė, jog Maltoje „reikia daryti daugiau“, kad būtų išsaugota nepriklausoma teisinė sistema šalyje.

Populiari žurnalistė, tinklaraštininkė, trijų vaikų motina D. Caruana Galizia, Maltoje vadinta „vienos moters „WikiLeaks“ ir tyrusi korupciją premjero artimiausioje aplinkoje, žuvo 2017 metų spalio 16-ąją sprogus jos automobilyje padėtai bombai.

Maltoje viešinti Europos Parlamento delegacija turėtų susitikti su žurnalistės šeimos nariais, J. Muscatu ir policijos komisaru, o trečiadienį sugrįš į Briuselį.

Olandų europarlamentarės Sophios in 't Veld vadovaujama grupė turi ištirti abejones dėl teismų sistemos nepriklausomybės ir įtariamus dėl korupcijos.