Todėl pagailėjusiems maisto (paliekant ar pamaitinant) reiks susimąstyti pavasarį, ar jo užteks iki pirmųjų žiedų. Ateina gruodis, pirmas žiemos mėnuo, kuris, deja, pastarųjų metų praktikoje dar negarantuoja „tikros žiemos“. Todėl pastovi sniego danga dėl dažnų atodrėkių susidaro gerokai vėliau, kartais tik per Kalėdas.

Šiuo metu bitėms svarbiausia ramybė. Pasistenkite, kad šiuo metu niekas nedrumstų bičių ramybės, todėl landžioti į avilius ir tikrinti kaip bitės žiemoja – nepatartina. Bityne reikėtų patikrinti ar nėra į avilius besitrinančios aukštos žolės ar medžių šakų. Esant pašaliniams garsams bitės linkusios vartoti daugiau maisto.

Kaip bitės žiemodamos maitinasi? Bičių kamuolys - tai gyvas organizmas, kuris žiemą vartoja maistą, kvėpuoja ir gamina šilumą. Priklausomai nuo išorės temperatūros, jis gali tai išsiplėsti, tai vėl susitraukti. Taip pulsuodamas, jis pašalina jo viduje susikaupusią drėgmę bei anglies dvideginį ir į vidų įsileidžia daugiau šviežio oro su deguonimi.


Žiemojančios bitės pilvelyje būna nuo 3 iki 16 mg maisto. Kai jo kiekis sumažėja, jis papildomas maistu iš korių. Kamuolio vidaus temperatūrai esant apie 20 °C, šio maisto kiekio (16 mg) bitėms pakanka parai. Pirmaisiais žiemojimo mėnesiais, kai bitėms ramiai žiemoti niekas netrukdo, per parą stipri bičių šeima suvartoja apie 20-25 g maisto (per mėnesį 600-700 g). Kai pavasarį bitės pradeda auginti perus, per mėnesį jos suvartoja maisto dvigubai daugiau (apie 1,2-1,4 kg).

Jei netikėtai prasidėtų stiprus snigimas ar net jo pustymas reikėtų patikrinti ar aviliai neužpustyti, ar vėjas neišvartė skydų, eglišakių, ar niekas netrukdo bitėms ramiai žiemoti.

Tradicinius avilius galime pradėti dengti avilių lakas eglišakėmis, o taip pat galime pridengti bedugnių avilių dugnus jais. Bėgant žiemai, tai apsaugos nuo užpustymo ir paukščių, kurie ieško iš avilio išmestų bičių. Galiausiai, eglišakių kvapo nemėgsta pelės, kurios būna neretas svečias aviliuose.

Kadangi dideli šalčiai gruodžio mėnesį retas svečias – kamšų dėti lizdo šonuose taip pat dar nereikėtų.

Taip pat šį mėnesį tvarkome bityno inventorių. Gaminame naujus ir dezinfekuojame senus avilius, rėmelius, bitides, įsigyjame trūkstamo inventoriaus arba jį konstruojame patys. Plečiame akiratį skaitydami literatūrą, planuojame kitų metų darbus.

Neužmirškite, kad gruodžio 7-oji bičių globėjo Šv. Ambraziejaus diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)