„Neturiu galutinio termino, – žurnalistams Londone sakė D. Trumpas. – Tam tikra prasme man patinka mintis su Kinijos susitarimu palaukti iki rinkimų.“

D. Trumpo prekybos karas su Kinija ir protarpiais pasirodantys bandymai pasiekti susitarimą destabilizavo pasaulines finansų rinkas ir padidino geopolitinę įtampą.

Praeitą savaitę D. Trumpas gyrėsi, esą jis jau pasiekė „vieno svarbiausių visų laikų prekybos srities“ derybų „finišo tiesiąją“.

Bet nuo tada Vašingtonas sukėlė Kinijos pyktį savo palaikymu Honkongo protestuotojams, taip sukeldamas abejones dėl pažangos prekybos derybose.

„Susitarimo su Kinija srityje man sekasi labai gerai, jei aš to noriu“, – spaudos konferencijoje prieš pat NATO viršūnių susitikimą sakė D. Trumpas.

„Nemanau, kad tai yra „jei jie nori pasirašyti sutartį“ klausimas. Tai yra „jei aš noriu ją pasirašyti“. Matysime, kaip bus. Nežinau, ar aš noriu ją pasirašyti, bet jūs tai sužinosite gana greitai, tai nustebins visus“, – pareiškė JAV prezidentas.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis.

Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios, esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.