„Turint galvoje esamas grėsmes, NATO reforma yra neišvengiama“, – sakė R. T. Erdoganas, kurį cituoja valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Anot prezidento, Aljanso narės turėtų stengtis jį sustiprinti, užuot ieškojusios alternatyvų tokioms pastangoms.

R. T. Erdoganas taip pat pabrėžė, kad Turkija yra vienintelė NATO valstybė, kovojanti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas praėjusią savaitę pareiškė, jog Ankara, spalį vienašališkai pradėjusi karinę operaciją prieš kurdus Sirijos šiaurėje, neturėtų tikėtis kitų Aljanso šalių solidarumo.

R. T. Erdoganas anksčiau pranešė, kad nuo operacijos pradžios buvo neutralizuota mažiausiai 1 230 „teroristų“. Kalbėdami apie „neutralizuotus teroristus“, turkų pareigūnai paprastai turi galvoje tiek nukautus, tiek į nelaisvę paimtus asmenis.

NATO narėms buvo netikėtas Turkijos sprendimas spalio 9 dieną pradėti karinę operaciją „Taikos šaltinis“ prieš Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų kovotojus, prieš tai gavus neoficialų leidimą iš JAV prezidento Donaldo Trumpo.

Turkijos įsiveržimas į Sirijos teritoriją, siekiant sukurti buferinę zoną palei visą sieną, sukėlė Vakarų pasipiktinimą, nes kurdai atliko pagrindinį vaidmenį JAV vadovaujamoje kampanijoje prieš IS.