„Prezidentas tikrai neturi konkretaus recepto. Pagrindinis prezidento iššūkis – tai būtent konkurencija mūsų bankinėje sistemoje, kuri tikrai yra sumenkusi per keletą pastarųjų metų. Matome augančias palūkanas, maržas, augančius bankų pelningumus, kas aiškiai indikuoja, kad yra didelė koncentracija rinkoje ir konkurencija yra sumažėjusi“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.

Pasak jo, prieš imantis valstybinio banko idėjos, turėtų būti atlikta kaštų naudos analizė.

„Prezidentas taip pat mano, kad negali būti jokių temų, kurios negali būti liečiamos ir apie jas diskutuojama. Valstybės kapitalo banko idėja yra vienas būdų ieškoti sprendimų, kaip pagerinti situaciją bankų sektoriuje ir pagerinti situaciją vartotojams, kad jiems teikiamų paslaugų kaina taptų geresnė. Čia pagrindinis tikslas. Turėtų būti padaryta kaštų naudos analizė, prieš imantis konkrečių veiksmų, nustatant konkretų to banko dizainą. Skaičiai parodys, kokio tipo bankas pasiteisintų“, – laidoje teigė prezidento patarėjas.

Kaip ELTA jau rašė, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atliko 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą.

Krizės tyrėjai siūlo atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda interviu portalui DELFI teigė, kad dabartinėje konkurencinėje aplinkoje mokesčius bankai galėtų mėginti perkelti į palūkanas, todėl vertėtų galvoti apie valstybinio komercinio banko steigimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)