Teismas nusprendė, kad lietuvis Justas Liutikas, šių metų gegužės ir birželio mėnesiais Lidse įvykdęs ne vieną seksualiniais motyvais grįstą nusikaltimą, kelia rimtą pavojų moterims. 21 metų vyras sekdavo paskui savo aukas ir jas užpuldavo. Nusikaltimus jis dažniausiai vykdė vidury baltos dienos, skelbia yorkshirepost.co.uk.

Lietuvio nusikaltimai užfiksuoti stebėjimo kamerų. Viename iš įrašų – persekiojama ir pagalbos besišaukianti studentė ir jos persekiotojas. Teisėjas Christopheris Batty J. Liutikui skyrė aštuonerių metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

„Jūs keliate realų fizinį ir psichologinį pavojų moterims“, – teisiamajam pareiškė teisėjas. Iš viso teisme buvo svarstomi lietuvio nusikaltimai prieš devynias aukas.

Gegužės 17 dieną J. Liutikas savo auka pasirinko daugiaaukštėje automobilių stovėjimo aikštelėje prie savo mašinos ėjusią moterį. Pastebėjusi, kad yra sekama, auka supanikavo ir ėmė šauktis pagalbos. Trumpam persekiotojas atsitraukė, tačiau, kai ji įsėdo į mašiną, vėl pasirodė. Moteris kreipėsi pagalbos į apsaugą, kuri ją ir palydėjo iš aikštelės. Grįžusi namo, moteris kreipėsi į policiją.

Birželio 2 dieną J. Liutikas savo auką sekė Lidso centre iki pat jos namų. Prisiartinęs stvėrė ją už klubų. Auka jam spyrė ir trenkė. Nusikaltėlis jai parodė savo lyties organus, o priartėjus apsaugos darbuotojui, pabėgo. Tą pačią dieną lietuvis nusitaikė į dar vieną auką – ėmėsi sekti paskui iš vakarėlio namo ėjusią merginą, stvėrė jai už sėdmenų. Merginai ėmus šauktis pagalbos, pabėgo. Dar po septynių valandų lietuvis ėmė persekioti studentę. Dviratininkas pastebėjo keistą jauno vyro elgesį ir paklausė merginos, ar jai viskas gerai. Ji apsiverkė ir pasiskundė esanti persekiojama. Dviratininkas J. Liutikui liepė nešdintis ir savo telefonu jį nufotografavo. (teisėjas dviratininkui nurodė skirti 200 svarų premiją už įkvepiantį poelgį).

Birželio 6 dieną lietuvis sekė namo einančią moterį. Prieš pasprukdamas, nes auka šaukėsi pagalbos, stvėrė jai už krūtų ir tarpkojo.

Stebėjimo kameros užfiksavo, kaip lietuvis persekioja dar vieną namo skubančią studentę. Atsekęs iki namų, prieš jai atveriant vartus, plojo per užpakalį. Auka pradėjo šauktis pagalbos, tačiau nusikaltėlis nesitraukė. Galiausiai merginai pavyko atidaryti vartus ir pabėgti. Šią auką nusikaltėlis persekiojo geras 15 minučių. Teismui mergina sakė, kad iki šiol nemiega naktimis.

Tą pačią dieną J. Liutikas 20 minučių sekė kitą auką. Moteris stojo akis į akį su nusikaltėliu ir pareiškė: „Idiote, aš tave nufotografuosiu“. Tada išsitraukė telefoną ir tą ir padarė. Nuotrauką ji vėliau pateikė policijos pareigūnams.

Birželio 9 dieną J. Liutikas pakėlė persekiotos aukos sijoną ir bandė ją išžaginti. Laimei, mergina sugebėjo ištrūkti ir pabėgo. Tą pačią dieną jis bandė nuskriausti dar vieną moterį. Ji iš karto paskambino policijai ir pati ėmėsi sekti paskui išsigandusį priekabiautoją.

Pakeliui ji perspėjo sutiktus policijos pareigūnus. Tuo metu prie jų priėjo pats J. Liutikas ir pabandė moterį apspjauti. Lietuvis buvo sulaikytas ir vėliau susietas su kitais nusikaltimais.