Kalėdos į sostinę grįžta su nauja tema

Lapkričio 30 d., šeštadienį, 19 val. Katedros aikštėje prasidėjo pagrindinės sostinės Kalėdų eglės įžiebimo šventė. Iki šios dienos vilniečiai ir miesto svečiai su nekantrumu stebėjo kylančią eglutės konstrukciją, kabinamas lemputes ir keliamas dekoracijas bei spėliojo, kokią kalėdinę staigmeną šįkart parengė sostinė.

Dar prieš įžiebiant eglutę, Vilniaus meras Remigijus Šimašius žadėjo, kad Vilnius šiemet pateisins gražiausios Europos Kalėdų eglės rezidencijos vardą. Tąkart meras pastebėjo, jog garsiosios sostinės eglutės pastarųjų metų paskutiniais mėnesiais atviliodavo daugybę turistų, kurie ir šiemet trauks pasigėrėti išskirtine Kalėdų egle.

Įspūdinga eglė Katedros aikštėje suspindo mėlyna ir balta šviesomis. Garsiomis ovacijomis ir plojimais eglę pasitikę vilniečiai ir miesto svečiai negailėjo jai gražių žodžių. „Esu labai laiminga. Ilgai laukiau, kaip gi mūsų eglutė atrodys. Kasmet lieku nustebinta. Net ir sniegas iškrito - turbūt visi sutiks, kad šiandien šioje aikštėje įvyko stebuklas", - renginyje savo įspūdžiais dalijosi vilnietė Eugenija.

„Eglutė panaši, kaip ir praėjusiais metais, bet mane žavi kasmet nauja tema, išradingumas. Ši eglutė labai žaisminga, karališka", - šachmatų figūromis ir karūna pasipuošusią eglę gyrė Irma.

„Visi su šeima labai džiaugiamės. Kai toks šaltas oras ir trūksta spalvų, šiandien gavome, ko visiems labai reikėjo", - džiaugėsi renginyje dalyvaujantis Arnas.

Šeštadienį paskelbus „Kalėdos Sostinėje 2019“ sezono pradžią, scenoje greta naujosios Kalėdų eglės gera šventine nuotaika rūpinasi būrys Lietuvos atlikėjų: Jurijus Veklenko, Ieva Narkutė, Jurgis Bruzga, Dainotas Varnas, Paulė. Taip pat šiandien Katedros aikštėje skamba grupių „Biplan“, „Good Time Boys“, „Sisters on Wire“ dainos. Šventę vainikuoja energingas Sauliaus Prūsaičio pasirodymas.

Kasmet kalėdinės eglutės įvaizdžiu stebinantis Vilnius pasistengė ir šįkart: Katedros aikštėje sutvisko ryški, šachmatų žaidimą primenanti eglutė. Šiemet ją puošia 100 tūkst. šviesos diodų, eglutės apačioje tviska šachmatų figūros, viršūnę puošia didelė karūna, iki kurios kyla geometrinių figūrų eilės.

Vienas iš Kalėdų eglės kūrėjų, Dominykas Koncevičius, džiaugiasi gavęs progą vilniečiams ir miesto svečiams dar kartą padovanoti įspūdingą reginį.

„Labai džiaugiuosi, kad šiemet mums ir vėl teko garbė puošti pagrindinę miesto eglę. Praeitais metais daug eglės sprendimų pasiteisino, o kalėdinis miestelis tapo tradicija. Tad eglė iš esmės bus panaši“, – aiškina D. Koncevičius.

Kalėdų eglės Katedros aikštėje kūrybos, konstrukcijos sumontavimo, papuošimo, šventinės erdvės dekoravimo, priežiūros, demontavimo, transportavimo paslaugoms šiemet skirta apie 90 tūkst. eurų, o praėjusiais metais – 95 tūkst. eurų. Prieš dvejus metus eglės puošybai buvo išleista apie 45 tūkst. eurų.

Pernai metais sostinės Katedros aikštėje sužibusi Kalėdų eglė taip pat visus nustebino dar neregėtu įvaizdžiu, primenančiu stilizuotą laikrodį – kompozicija pavadinta „Laikas“. Keturios šviečiančios kompozicijos – tai dinamiški stilizuoti laikrodžio krumpliaračiai–snaigės. Kiekviena jų pulsuoja atitinkamo laikrodžio krumpliaračio tempu ir trumpam sustoja kas 15 minučių, o pati kalėdinė eglė kas valandą sumirksi tiek kartų, kiek tuo metu yra valandų.

„Vieniems laiko trūksta, kiti nuobodžiauja vis kažko laukdami. Vieni jį švaisto, kiti brangina, kartais pervertina. Nuo seno žmonės norėjo gebėti valdyti laiką, sulėtinti jį, kad spėtų atlikti daugiau darbų arba ilgiau pasimėgauti nuostabia akimirka, ar net atsukti atgal. Laikas tampa vis svarbesnis mūsų gyvenime, vis tiksliau jį matuojame ir skaidome į vis mažesnes dalis. Tačiau jis kaip tekėjo, taip ir teka tuo pačiu tempu. Tegu buvimas kartu prie Kalėdų eglutės taps tuo ypatingu laiku – padovanotu laiku vieni kitiems,“ – tąkart apie kompozicijos idėją kalbėjo vienas Kalėdų eglės autorių D. Koncevičius.

Kviečiame prisiminti pernai metų Vilniaus Kalėdų eglę „Laikas“:

Švenčių laukimas sostinėje žada daug pramogų

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet eglutę supa lanku išdėliotas Kalėdų miestelis. Šventiškai dekoruotuose mediniuose nameliuose įsigyti jaukių dovanėlių ir paragauti kalėdinių skonių bus galima iki 2020 m. sausio 7 d. Pirmadieniais Kalėdų miestelis veiks 12–21 val., antradieniais–ketvirtadieniais – 11–21 val., penktadieniais–šeštadieniais – 11–22:30 val., o sekmadieniais – 11–21 val.

Švenčių dienomis, Kalėdų miestelio darbo laikas keisis. Gruodžio 24 d. jis veiks 11.00–18.00 val., gruodžio 25 d. – 12.00–22.00 val., gruodžio 26 d. – 12.00–22.00 val., o gruodžio 31 d. – 12.00–24.00 val.

Šeštadienį Kalėdų eglutė taip pat įžiebta ir Vilniaus Rotušės aikštėje. Kartu su rotušės eglės įžiebimu, į kelionę išleistas ir nuotaikingas kalėdinis traukinukas, pravažiuojantis ir pro pagrindinę miesto eglę. Kaip tik šalia jos ir prasideda jo maršrutas, kuris Pilies gatve tęsiasi link Rotušės aikštės, joje apsisuka, o Pilies gatve grįžta atgal iki Katedros aikštės. Į traukinuką įsėsti ir iš jo išlipti galima dviejose stotelėse, esančiose prie Katedros ir Rotušės aikščių.

Darbo dienomis traukinukas važinėja nuo 12 val. iki 21 val., o penktadieniais ir savaitgaliais – nuo 11 val. iki 21 val. 40 min. Išsamų kalėdinio traukinuko tvarkaraštį rasite ČIA.

Traukinuko bilietas kainuos 2 eurus, vaikai iki 3 metų galės keliauti nemokamai. Bilietus įsigyti galima tik traukinuke.


Kviečiame prisiminti, kaip atrodė eglutės įžiebimas Vilniaus Rotušės aikštėje praėjusiais metais:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (649)