Įtariama, kad organizuota grupė nusikalstamą veiką pradėjo vykdyti 2018 m. Prancūzijos kaimo vietovėse, kur iš traktorių vogdavo navigacines sistemas. Vėliau navigacinės sistemos buvo parduodamos dažniausiai už Europos Sąjungos ribų. Priklausomai nuo sistemos tipo, vienos navigacinės sistemos vertė siekė nuo 10 000 iki 20 000 eurų, praneša Policijos departamentas.

Atliekant tyrimą nustatytos 47 nusikalstamos veikos, kurias galimai vykdė ši organizuota grupė. Manoma, kad organizuota grupė padarė daugiau kaip 575 000 eurų žalą.

Sulaikymo operaciją ir kratas Lietuvoje vykdė kelių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kriminalinės policijos ir Prancūzijos nacionalinės žandarmerijos pareigūnai. Didžiausias krūvis vykdant operaciją teko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistams, o operacijos koordinavimas buvo patikėtas Lietuvos kriminalinės policijos biurui. Reikšmingą pagalbą operacijos metu teikė ir Europolas, vykdęs keitimąsi operatyvine informacija bei teikęs analitinę ir koordinavimo paramą.

Pastaraisiais metais Prancūzijoje buvo stebima navigacinių sistemų vagysčių iš traktorių augimo tendencija. 2018 m. buvo nustatyti 675 navigacinių sistemų vagysčių atvejai, kurie žemės ūkio sektoriui atnešė 6,5 milijonų eurų nuostolių. Reaguojant į augančią statistiką, Europolas padėjo keistis informacija ir koordinavo 2018 m. sukurtos specialios Prancūzijos nacionalinės darbo grupės veiklą kovoje su navigacinių sistemų vagystėmis iš traktorių.

Dar vienu sėkmingos kovos su navigacijų vagystėmis pavyzdžiu tapo ir 2019 m. rugsėjį vykdytas tyrimas, kurio metu suimti šeši asmenys ir išardyta kita Lietuvos organizuota nusikalstama grupuotė, kuri, manoma, padarė pustrečio milijono eurų žalą.