Pastaruoju metu itin daug dėmesio sulaukė dabartinio Susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus priimti sprendimai. Vienas jų – paaiškėjęs faktas, jog jam skirtame Seimo viešbutyje gyvena ne jis pats, o jo dukra. Kad giminaičiui jam skirtą butą užleido ir Z. Jedinskis, paviešinta vakar.

Vis dėlto pats LLRA-KŠS narys teigia nieko blogo čia nematantis ir įžvelgiantis nebent į jo partiją nukreiptą opozicijos puolimą.

„Manau, kad čia yra suorganizuotas puolimas prieš mūsų partijos atstovus, pirmoj eilėj prieš ministrus, prieš Narkevičių. Pagal tai, kokią aš turiu informaciją ir kiek susipažinau iš žiniasklaidos, tai šitie kaltinimai yra iš piršto laužti, pagal pasakymą „viena bobutė pasakė“, – laidoje kalbėjo jis.

Anot Z. Jedinskio, ministro priimti sprendimai buvo legalūs, o plačiau komentuoti atsisakė.

O štai kad Seimo viešbutyje apgyvendinami suaugę vaikai, Z. Jedinskis sakė nematantis nieko blogo.

„Nenoriu komentuoti, ar tai tinkama praktika, tiesiog yra su kiekvienu Seimo nariu sudaroma sutartis dėl gyvenamų patalpų. Ta sutartis neturi būti pažeidžiama. Aš tos sutarties nepažeidžiau“, – kalbėjo jis.

Z. Jedinskis aiškino kad nors jis pats viešbutyje nuolat negyveno, tačiau esą apsilankydavo to prireikus. O štai sūnus neva jį tik lankė.

„Kartais nakvodavo, ir su šeima ten susirinkdavome, nemanau, kad tai kažkoks pažeidimas. Čia nėra problema“, – teigė pašnekovas, pridurdamas, kad jei tai ir yra ydinga praktika, reikia keisti sutarties sąlygas.

Gatvei, kurioje gyvena S. Skvernelis – asfaltas skubos tvarka

Aistė Gedvilienė laidoje pastebėjo, kad Seimo viešbutyje gyvenantys giminaičiai – tik nedidelė dalis to, kas šiuo metu vyksta Lietuvos politikoje. Kaip vieną iš problemų ji išskyrė ministro Narkevičiaus sprendimą išasfaltuoti „kelią premjerui“.

Ji aiškino, kad įtarimų sukėlė tai, jog atėjus naujam susisiekimo ministrui, Vyriausybėje skubos tvarka skirtas papildomas finansavimas Vilniaus rajono keliams ir beveik visa suma, anot A. Gedvilienės, skirta būtent tai gatvei, kurioje gyvena S. Skvernelis.

„Ten gyvena apie 300 žmonių. Bet Lietuvoje yra neasfaltuotų kelių labai daug. Pasakykit, kaip bendruomenė, kuri neturi jokio įtakingo žmogaus savo rate, gali tikėtis, kad jų žvyrkelis galų gale bus asfaltuojamas? Kaip susidaro tos eilės? Kaip staiga kažkokia gatvė tampa prioritetine?“ – mintimis dalijosi politikė.

„Ar kiekvienas mes turim turėti premjerą, kad mums būtų išasfaltuotas kelias?“ – retoriškai klausė ji.

Jedinskis: prezidentui daromas spaudimas

Paklaustas, ar ministras Narkevičius, po visų skandalų, dar gali toliau eiti savo pareigas, Z. Jedinskis teigė nenorintis to komentuoti, nes tai turi būti Vyriausybės sprendimas.

„Nesu nei partijos, nei frakcijos pirmininkas, jei bus priimti kažkokie sprendimai, tai pas mus yra valdžia, ji tarpusavyje spręs tuos klausimus. Tai yra vidiniai partijos reikalai, aš tokių nekomentuoju“, – kalbėjo Z. Jedinskis.

Jis taip pat teigė, jog tam, kad ministras būtų nušalintas nuo pareigų, prezidento G. Nausėdos išsakytos kritikos nėra gana.

„Manau, kad prezidentas yra suklaidintas, yra klaidinamas, šantažuojamas opozicijos. Opozicija nori, kad sugriūtų valdančioji koalicija. Prezidentas yra spaudžiamas“, – sakė LLRA-KŠS narys.

Į tokius teiginius A. Gedvilienė atsakė: „Prezidentas matomai reaguoja į visuomenės reakcijas, į tai, koks susidarė informacinis laukas. Man atrodo, nepasitenkinimas p. Narkevičiumi yra labai didelis. Tikrai nemanau, kad mūsų prezidentas gali būti kažkaip paveikiamas. Manau, reaguoja į aktualijas ir elgiasi labai teisingai.“

Bankų mokestis – neišvengiamas?

Z. Jedinskis Seime yra pasiūlęs ir prieštaringai vertinamą Bankų mokestį. Laidoje „DELFI Diena“ jis teigė, jog toks mokestis – būtinas.

„Šiandien Seime buvo atėję profsąjungų atstovai, visi ruošiasi streikuoti, piketuoti, tai grėsmė kyla jau valstybės viduje, reikia tą nepasitenkinimą numalšinti. Vienas iš būdų – ieškoti finansavimo toms sritims, kurioms dabar nepakanka: mokytojams, statutiniams pareigūnams. Mūsų programoje įrašyti ir vaiko pinigai, ir skurstantiems žmonėms pakėlimas. Tai tas bankų mokestis yra beveik neišvengiamas“, – tvirtino jis.

Į tai, kad oponentai teigia, jog toks mokestis prieštarauja ES teisei ir elementariai logikai, jis sakė, kad tai – netiesa. Esą kiekvienos ES narės teisė priimti tokius sprendimus ir sąjungos mastu tai nėra naujiena.

A. Gedvilienei išsakius pastabą, kad tai – ir reputacijos klausimas, pašnekovas atsakė, kad valdžiai turi rūpėti, kaip atrodo piliečių gerovė. „Visa kita yra antraeiliai dalykai“, – sakė jis.

Z. Jedinskis tikino, kad įsigaliojęs bankų mokestis tikrai neprivalo reikšti padidėjusių vartotojų paskolų baržose, kaip yra kalbama.

„Kodėl bankai mato tik vieną kryptį – didinti palūkanas ir numesti tą savo problemą ant kliento pečių? Kodėl jie nenori pasidalinti savo pelnu, kurie yra vieni didžiausių Europoje?“ – klausė jis ir tikino, kad mokesčio projektas jau koreguotas, suderintas su Vyriausybe, centriniu banku ir VMI .

„Dėl įsigaliojimo yra pasiūlymų, kad įsigaliotų ne nuo sausio 1 d., o kaip kompromisas – nuo liepos 1 d.“, – teigė Z. Jedinskis.