Kaip informavo vyriausybės spaudos tarnyba, atitinkamas įstatymo projektas parengtas vykdant valstybės gynybos įstatymų peržiūrą.

Siūlomomis pataisomis siekiama užtikrinti greitą ir efektyvų bylų parengimą ir nagrinėjimą teismuose nepaprastosios ar karo padėties sąlygomis, kad būtų geriau ir taupiau naudojami teismų sistemos resursai.

Remiantis pataisomis, baudžiamajame procese bus supaprastinta dokumentų rengimo ir jų vertimo tvarka, nustatyti skirtingi jo stadijų terminai, numatyta nedelstino nuosprendžio vykdymo galimybė.

Nusikaltimais įtariamus asmenis iki septynių dienų bus galima sulaikyti be teismo sankcijos.

Teismų darbo organizavimas nepaprastosios padėties sąlygomis taps lankstesnis, Valstybinio teismo pirmininkui bus suteikti platesni įgaliojimai siekiant užtikrinti spartesnį bylų, susijusių su valstybės gynyba ir gynybos pajėgomis, nagrinėjimą.

Civilinėje ir administracinėje teisenose taip pat numatyti atitinkami pakeitimai, leisiantys nepaprastosios ar karo padėties sąlygomis sustabdyti procesą ir suteiksiantys teismui galimybę savo nuožiūra išnagrinėti bylą supaprastinta tvarka.

Šios ir kitos pataisos turėtų įsigalioti kartu su nauja įstatymo dėl valstybės gynybos redakcija nuo 2021 metų sausio 1-osios.