„Jeigu mes jau užsibrėžėme tikslą ištirti Rusijos įtaką, reikia tą daryti kompleksiškai. Mes su ponia Rozova, Rusų aljansu, matome tik vieną dėlionę didžiajame paveiksle, daugiau galbūt politinę įtaką per vieną iš politinių jėgų. Bet turime nepamesti platesnio vaizdo“, – sakė vienas iš iniciatyvos autorių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas.

Pasak jo, ir šiemet jie pastebėjo daug klausimų sukėlusių situacijų.

„Pavyzdžiui, dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, kur vienai kompanijai buvo išduotas leidimas plėstis, tuo metu, kai prieš dvejus metus galiojo išvada, kad tai yra saugumo neatitinkantis investuotojas. Dabar staiga tas leidimas yra peržaidžiamas. Natūralu, kyla klausimas, po to sužinai, kad savivaldos rinkimuose buvo paaukoti 43 tūkst. eurų. Kelia klausimų, ar yra kažkas iš trečiųjų šalių, kurios galėtų per tai veikti?“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, taip pat klausimų kelia Lietuvos-Lenkijos dujotiekio projektas.

„Ir bendrai reikia kalbėti apie mūsų politikų, turinčių verslą Rusijoje arba Rusijos kontraktus, atsparumą išorinėms grėsmėms. Natūralu, kad kalbame ir apie tai, norime pažiūrėti pilną paveikslą“, – sakė L. Kasčiūnas.

Politikai siūlo tirti, kokį poveikį valdančiajai koalicijai daro interesų grupės, kurios turėdamos akivaizdžių ryšių trečiųjų valstybių politikais, verslininkais bei interesų Lietuvos strateginiuose sektoriuose, kurie nesuderinami su nacionalinio saugumo interesais, finansuoja kai kurias Lietuvos valdančiąją daugumą sudarančias politines partijas ir/arba joms priklausančius ir (arba) su jomis siejamus politikus.

Dėl tokio pasiūlymo be L. Kasčiūno jau pasirašė Vytautas Bakas, Eugenijus Gentvilas. Parašai renkami toliau.

Tiria Rozovos ryšius

Seimas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pavedė atlikti tyrimą dėl parlamentarės I. Rozovos ryšių su rusų diplomatais ir galimos grėsmės nacionaliniam saugumui. Tyrimas bus atliekamas ir dėl atliktų politikų veiksmų, gavusių VSD informaciją apie I. Rozovos veiklą.

Komitetas aiškinsis, kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga apie I. Rozovą, priėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei kiti informaciją gavę Seimo nariai.