VU rektorius Artūras Žukauskas teigė, kad atlyginimai turėtų kilti maždaug du kartus. Tiesa, jis pabrėžė suprantantis, kad taip kardinaliai atlyginimai greitai pašokti negali, tad pirmiausia siekia, kad Vyriausybė tęstų pažadus ir toliau po 20 procentų keltų atlyginimus.

Pastaraisiais metais dėstytojų atlyginimai kilo net kelis kartus, tačiau, kaip teigia VU rektorius: „Atlyginimai pakilo 40 procentų, bet iškilo mažesni nei Afrikoje“.

Kokius atlyginimus gauna ir kokių norėtų?

Šiuo metu VU profesoriaus atlyginimas neatskaičius mokesčių – 2135 eurai, docento – 1686,65, asistento – 1345,05, jaunesniojo asistento – 1067,50, lektoriaus su daktaro laipsniu – 1195,60, o be daktaro laipsnio 960,75. Beje, tam, kad įgytum daktaro laipsnį, studijuoti reikia net dešimtmetį.

VU rektoriaus atlyginimas „ant popieriaus“ – 6445 Eur. VU atstovas ryšiams su visuomene Ervinas Spūdys pabrėžė, kad VU rektoriaus atlyginimą nustato Taryba pagal atsakomybės lygį. „Taip pat rektorius negali gauti jokių priemokų ar premijų, – pridūrė E. Spūdys. – Pagal organizacijos dydį, tai yra apie 15-20 proc. mažiau nei rinkos mediana.“

O kokių atlyginimų norėtų VU bendruomenė? „Suprasdami, kad viskas taip greitai nepasikeis, nesreikėtų maždaug du kartus kelti atlyginimus, bet mes suprantame, kad tai neįmanoma, todėl visiškai sutinkame su ankstesniais Vyriausybės pažadais kelti atlyginimus kelerius metus po 20 procentų, – kalbėjo VU rektorius. – Dvejus metus kėlė, bet paskui, nors jokia ekonominė krizė Lietuvoje neįvyko, BVP nesumažėjo, o ekonomika augo, pažadų judėti į tą pusę nesilaikoma.“

VU bendruomenė reikalauja lėšų ir moksliniams tyrimams. „Moksliniams tyrimams yra Europos Sąjungos rekomendacijos – siekti 3 proc. BVP. Lietuvoje šiandien yra 0,9 proc. ir tas procentas mažėja, nes BVP auga, o finansavimas nėra didinamas, – teigė A. Žukauskas. – Mes einame į priešingą pusę nei Europa.“

Kokiomis lengvatomis gali pasinaudoti?

Dar protesto metu VU rektorius tvirtino, kad dėstytojai Afrikoje ne tik uždirba daugiau, bet jiems taip pat suteikiamos ir įvairios lengvatos – nemokamas būstas ir panašiai. O ar kokių nors lengvatų prašo ir Lietuvos dėstytojai? Rektorius tvirtina, kad ne, o į klausimą, ar turi kokių nors lengvatų, atsako ironiškai: „Įėjimą į universiteto kiemelį“.

Vis dėlto, universitetas turi galimybių bent šiek tiek paskatinti savo darbuotojus. „Už aukštus mokslo pasiekimus – 5 proc., strategijos vykdymą – 2 proc., – kalbėjo rektorius ir neslėpė, kad anksčiau buvo papildomų naudų, tačiau jas teko panaikinti. – Buvo tokios naudos, kad galėjo vaikai studijuoti pigiau, bet teko visą šitą panaikinti. Šiandien papildomų naudų labai mažai, tik tokiais atvejais, kai vaikas gimsta ar panašiai.“

Beje, rektorius teigia, kad kai kurie dėstytojai savo pajamas gali kiek pasididinti, tačiau tokia galimybe gali pasinaudoti tik labai maža jų dalis. „Gali gauti projektus ir savo pajamas gali padidinti 30-50 procentų. Iki Afrikos lygio. Bet kadangi tų projektų labai mažai, ne visi tą gali padaryti“, – kalbėjo rektorius.

Neatmeta, kad vieną dieną tiesiog paskelbs atostogas

Po akcijos, kurios metu buvo dalijami diplomai, VU rektorius su atstovais apsilankė ir Vyriausybėje. Po susitikimo su Vyriausybės atstovais, VU bendruomenė išgirdo tokį pažadą: „Jie šiandien šneka, kad perspektyva neva yra tokia sutarta, kad dėstytojų vidutinis atlyginimas siektų 150 proc. vidutinio šalies atlyginimo. Šiandien jis yra 120 proc. Tai aukščiausios kvalifikacijos žmonės po dešimties metų išsilavinimo turi dar 20 metų dirbti, kad gautų profesoriaus atlyginimą, kuris yra 20 proc. didesnis atlyginimas nei vidutinis, nors pasaulyje yra skaičiuojama kiek kitaip – mokytojų, dėstytojų ir kiti atlyginimai skaičiuojami nuo darbuotojų, turinčių aukštąjį išsilavinimą.

Šiandien mūsų atlyginimas skaičiuojamas nuo visų sargų, valytojų, kasininkų ir kitų menkai apmokamų specialybių, kur nereikia jokio išsilavinimo. Reiškia, profesoriaus išsilavinimas, kompetencija ir žinios yra vertinamos 20 proc. daugiau nei vidutiniškai šalyje“.

VU rektorius teigė, kad „Jungtinėse Valstijose profesoriai priklauso 5 proc. turtingiausių Lietuvos žmonių“. „Todėl šioje šalyje ir yra technologijos, mokslas, geriausia vadyba ir visi kiti gėriai“, – teigė rektorius.

Beje, nors bendruomenės pokalbis su Vyriausybės atstovais ir įvyko, VU rektorius neatmeta galimybės, kad vieną dieną tiesiog ims ir paskelbs, kad universitetas išeina atostogauti. „Tą pasiliekame, nes kaip viešoji įstaiga nedarbo dienas galime skelbti bet kada, nereikia streiko organizuoti, – kalbėjo VU rektorius A. Žukauskas ir pridūrė, kad streikuoti dėstytojai ir negalėtų, mat streikuoti gali tik profesinei sąjungai priklausantys darbuotojai, o tokių universitete mažai. – Nes žmonės ne profsąjungomis kovoja, o kojomis.“

Atlyginimai vis kyla

Dar pernai liepą VU taip pat kėlė klausimą dėl atlyginimų. Tuo metu, nors planai pakelti VU akademinių darbuotojų atlyginimus buvo įgyvendinti, rezultatai vis dar nedžiugino: docento atlyginimas buvo pakilęs iki 714 eurų, lektoriaus (be daktaro laipsnio) – iki 668,7 Eur neatskaičius mokesčių.

Šiuo metu profesorius VU uždirba 2135 eurų „ant popieriaus“, o dar 2017-aisiais jo atlyginimas buvo 1200.

Nedaug per šiuos metus kito lektoriaus su daktaro laipsniu atlyginimas. Po dešimties metų studijų lektorius dar 2017-aisiais uždirbo 711, 2018-aisiais – 832, dabar – 1195,60 Eur.

Surengė protesto akciją

Diplomas už Ačių“ – taip Vilniaus universitetas (VU) pavadino socialinę akciją-demonstraciją, kurioje protestavo prieš valdžios sprendimą kitų metų biudžete nenumatyti lėšų nei dėstytojų atlyginimams, nei moksliniams tyrimams.

Beje, klaida žodyje „Ačiū“ parašyta ne atsitiktinai, taip VU bendruomenė priminė prieš trejus metus padarytą tuo metu švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės klaidą.

Žodis „Ačiū“ su klaida buvo parašytas A. Pitrėnienės reklaminiame lankstinuke.

„Paskutinis prioritetas turi tapti pirmu“, – tokiu šūkiu VU bendruomenė bando atkreipti dėmesį ir į aukštojo mokslo bendruomenę. „Neketinama didinti ir BVP dalies, skirtos mokslo tyrimų ir eksperimentinei plėtrai, peržiūrėti skatinamųjų stipendijų dydžio studentams. Priešingai, augant šalies ekonomikai, santykinė lėšų dalis, skiriama aukštajam mokslui, nuosekliai mažėja“, – teigia protesto sumanytojai.

Protesto akcijos metu dalijo šimtus netikrų diplomų: