V. Zelenskio pastangos suteikti savo šalies teisėsaugai naujų įrankių kovoje su korupcija dabar įgyja formą: ukrainiečiai stebi, ar naujausias bandymas kovoti su korupcija bus geresnis nei daugiausia nepavykę mėginimai per pastaruosius tris dešimtmečius.

D. Trumpui šios V. Zelenskio pastangos yra palankios: jos gali suteikti naują postūmį tyrimui, kurio šis taip smarkiai siekia – tyrimui, susijusiam su Ukrainos gamtinių dujų bendrove „Burisma“. Tiesa, tyrimas taip pat gali paskatinti išanalizuoti sritis, kurias D. Trumpas verčiau paliktų neištyrinėtas.

„Generalinėje prokuratūroje siaučia korupcija, nekompetencija ir biurokratizmas“, – duodamas interviu kalbėjo Vitalijus Kasko, rugsėjį paskirtas pirmuoju generalinio prokuroro pavaduotoju. Jo teigimu, pokyčiais siekiama kovoti su giliai Ukrainos teisėsaugos institucijose įsišaknijusia korupcija.

V. Kasko ir jo kolegos atleidinėja prokurorus, pertvarko tyrimų institucijas ir perskirsto bylas – tai yra V. Zelenskio plano atkurti visuomenės pasitikėjimą teisėsauga dalis. Prokurorai privalo iš naujo dalyvauti konkurse dėl savo darbo vietos, o bendras šalies generalinėje prokuratūroje dirbančių žmonių skaičius gali būti sumažintas perpus, lyginant su 2200 rugpjūtį dirbusiais žmonėmis.

Institucija netenka ne tik darbuotojų, bet ir valdžios. Didžioji dalis atvirų bylų prieš buvusius pareigūnus, įskaitant tyrimą dėl maždaug 36 milijardų eurų, kuriuos, kaip tvirtinama, Ukrainoje pareigūnai išgrobstė valdant buvusiam prezidentui Viktorui Janukovyčiui, perduodamos Nacionaliniam kovos su korupcija biurui – nepriklausomai 2015 metais įkurtai institucijai.

Šie žingsniai gali paskatinti naujai pažvelgti į dujų kompanijos „Burisma“, kurios direktorių taryboje buvo buvusio Jungtinių Valstijų viceprezidento Joe Bideno sūnus Hunteris, savininką. Naujos iniciatyvos taip pat gali padėti paskatinti ir vėl analizuoti su buvusiu D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovu Paulu Manafortu susijusius klausimus. Pastarasis tyrimas galėtų atskleisti naujų detalių apie jo finansinius susitarimus su V. Janukovyčiumi, kuris 2014 metais pabėgo į Rusiją.

Teiginiai apie korupciją Ukrainoje

Teiginiai apie korupciją Ukrainoje yra Atstovų Rūmų apkaltos tyrimo D. Trumpui centre. Demokratai tvirtina, kad D. Trumpas nurodė atidėti karinės paramos Ukrainai skyrimą ir susitikimą Baltuosiuose rūmuose su naujuoju Ukrainos prezidentu, kol šis viešai nepaskelbė, kad jo vyriausybė atnaujina tyrimą dėl J. Bideno ir jo sūnaus problemų su „Burisma“, taip pat dėl nepagrįstų kaltinimų, kad Ukraina kišosi į 2016-ųjų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus.

Gegužę prezidento pareigas pradėjęs eiti V. Zelenskis paveldėjo politinę sistemą, kurioje kyšininkavimas buvo virtęs plačiai išplitusia liga, o teisinį aparatą prižiūrėjo korupcija kaltinami generaliniai prokurorai. Politinį pagrindą turintys kaltinimai kėlė pavojaus signalą ir užsienyje.

Antikorupcijos centro, Kijeve veikiančios nevyriausybinės organizacijos, vadovas Vitalijus Šabuninas teigia V. Zelenskio atžvilgiu esąs nusiteikęs optimistiškai: jis mano, kad prezidentui pasiseks padaryti tai, kas nepavyko ankstesniems lyderiams, nes jis vadovauti generalinei prokuratūrai paskyrė nepriklausomus ir kompetentingus teisininkus.

„Akivaizdu, kad egzistuoja politinė valia pertvarkyti prokuratūrą. O kai užgimsta politinė valia, bet kokia reforma bus sėkminga“, – tikina V. Šabuninas.

Vienas iš didžiausių V Zelenskio pasiryžimo sudoroti korupciją patikrinimų bus tai, ar jo vyriausybė imsis teisinių veiksmų prieš oligarchus, įtariamus milijonų eurų grobimu iš Ukrainos bankų.

2016-aisiais ankstesnė Ukrainos vyriausybė nacionalizavo „Privatbank“, apkaltinusi jo savininką milijardierių Igorį Kolomoiskį ir kitą banko bendraįkūrėją vagiant milijardus eurų. I. Kolomoiskis kaltinimus neigia. Šis atvejis turi politinį aspektą, mat I. Kolomoiskis plačiai žinomas kaip V. Zelenskiui artimas asmuo. Verslininko televizijos kanalas transliavo populiarųjį V. Zelenskio serialą „Tautos tarnas“.

I. Kolomoiskis ginčija „Privatbank“ nacionalizaciją Ukrainos teismuose ir reikalauja kompensacijos už šį žingsnį. Nutarties laukiama gruodžio pabaigoje. Tarptautinis Valiutos Fondas teigė įdėmiai stebintis „Privatbank“ bylą, nes nori išsiaiškinti, ar dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už korupciją bankų srityje Ukraina yra nusiteikusi rimtai.

Bylų peržiūra

Naujasis generalinis prokuroras Ruslanas Riabošapka spalį sakė peržiūrintis ne vieną dešimtį jo pirmtakų nagrinėtų bylų, įskaitant ir bendrovės „Burisma“ bylą, tačiau aiškino, kad kol kas joks sprendimas dėl tyrimo pradėjimo nepriimtas.

Laukia dar viena naujovė: Nacionalinis kovos su korupcija biuras taip pat perims tyrimą dėl vadinamosios „Juodosios knygos“ – ranka rašyto milijonų eurų mokėjimų sąrašo. Kaip teigiama, šie mokėjimai iš V. Janukovyčiaus Regionų partijos plūdo aukščiausiems Ukrainos pareigūnams bei P. Manafortui, šioje šalyje teikusiam politinio konsultavimo paslaugas likus trejiems metams iki darbo D. Trumpo rinkiminėje kampanijoje pradžios.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras bylas perduos naujam Aukščiausiajam antikorupciniam teismui. Nepriklausomi šio teismo teisėjai darbą pradėjo rugsėjį. Anksčiau V. Janukovyčiaus laikotarpio pareigūnų tyrimuose pasistūmėti nepavyko.

„Deja, kol kas tyrimai nedavė jokių rezultatų, į biudžetą nebuvo grąžinta nė cento“, – apie korupcines bylas sako V. Kasko, antrą kartą besiimantis darbo prokuratūroje po to, kai 2016-aisiais atsistatydino.

„Didžiulis klausimas, kodėl Ukrainos teismai nepriėmė nė vieno sprendimo dėl bylų, susijusių su užsienyje įšaldyto turto grąžinimu“, – pabrėžia V. Kasko.

Kovos su korupcija tarnybą užsipuolė asmeninis D. Trumpo advokatas Rudy Giuliani ir kiti, tvirtinę, kad „Juodoji knyga“ buvo suklastota – tai neva buvo vienas iš Ukrainos būdų pakenkti D. Trumpui 2016-ųjų rinkimuose. Tyrime dalyvaujantys prokurorai laikosi nuomonės, kad knyga yra tikra.

Turint omenyje, kad ankstesni bandymai įveikti korupciją žlugo, Ukrainos galimybės pertvarkyti teisėtvarkos sistemą yra abejotinos. Marie Yovanovitch, šiemet atšaukta iš Jungtinių Valstijų ambasadorės Ukrainoje pareigų, lapkritį liudydama apkaltos klausymuose teigė, kad Valstybės departamentas vylėsi, jog 2016-aisiais paskirtas dabar jau buvęs generalinis prokuroras Jurijus Lucenka apvalys su korupcija kovojančią organizaciją.

Oficialaus teisinio išsilavinimo neturintis J. Lucenka per savo darbo prokuratūroje laikotarpį neiškėlė jokių didelės svarbos korupcinių bylų. Šiemet jis, pasak daugelio apkaltos tyrimo liudijimų, drauge su R. Giuliani bandė priversti Ukrainos pareigūnus paskelbti tyrimą dėl „Burisma“ ir Bidenų, kuris politiškai būtų naudingas D. Trumpui. J. Lucenka neigia elgęsis netinkamai ir į prašymus pakomentuoti situaciją neatsakė.

Kaltinimų pateikimas

Nors už bylų tyrimą atsakingas Nacionalinis kovos su korupcija biuras, kaltinimus pateikti gali tik Specializuota antikorupcijos prokuratūra, Ukrainos generalinės prokuratūros padalinys. Šios institucijos vadovas yra Nazaras Cholodnickis. Jis teigia gegužę Paryžiuje vykusioje konferencijoje susitikęs su R. Giuliani. N. Cholodnickis atsisakė pasakoti, apie ką jiedu kalbėjosi, ir į prašymus pakomentuoti situaciją neatsakė. N. Cholodnickio kadencija baigiasi 2020-ųjų pabaigoje, o iki tol jis negali būti paprastai atleistas.

Nauja vyriausybinė institucija, Valstybinis tyrimų biuras, prisiims atsakomybę ir prižiūrės visus žmogžudysčių ir smurtinių nusikaltimų tyrimus, įskaitant daugiau nei šimto protestuotojų nužudymą 2014-aisiais per Maidano revoliuciją, leidusią nuversti V. Janukovyčių. Vadovaujantis Europos Tarybos gairėmis, Ukrainos generalinė prokuratūra praėjusią savaitę neteko tyrimo funkcijų ir bus atsakinga tik už kaltinimų pateikimą, sako V. Kasko.

Kai kurie prokurorai, pakartotinai nesikreipę dėl savo darbo, buvo atleisti. Konstantynas Kulykas, šiemet Paryžiuje susitikęs su R. Giuliani ir tvirtinęs tiriantis „Burisma“ įkūrėjo atvejį, į pakartotinį egzaminą neatvyko ir bus atleistas, teigia su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

K. Kulykas sudarė septynių puslapių dokumentų rinkinį apie „Burisma“, kurį šiemet, suderinęs su rugpjūtį pakeistu generaliniu prokuroru J. Lucenka, įteikė R. Giuliani.

V. Kasko sakė, kad generalinė prokuratūra nagrinėja ne vieną bylą, nesusijusią su Jungtinių Valstijų aktualijomis. „Kiekvieną savaitę pasitaiko bent pora su JAV susijusių bylų, tačiau jos nėra susijusios su tuo, apie ką šiuo metu taip įnirtingai diskutuojama žiniasklaidoje“, – aiškina V. Kasko.