Gruodžio 9-ąją Paryžiuje vyksiančiame viršūnių susitikime, per kurį bus surengtos pirmosios V. Zelenskio tiesioginės derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, taip pat dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Aš šiomis derybomis netikiu. Geriausiu atveju jos baigsis niekuo, o blogiausioje situacijoje Zelenskiui teks atsisakyti Ukrainos interesų, bet to ukrainiečiai jam neatleis“, – sakė O. Sencovas, antradienio rytą prieš Sacharovo premijos įteikimą Strasbūre susitikęs su kai kuriais europarlamentarais.

Praėjus metams po to, kai laimėjo Sacharovo premiją – svarbiausią Europos žmogaus teisių apdovanojimą – O. Sencovas galiausiai ją atsiėmė, nes per apsikeitimą kaliniais rugsėjo mėnesį buvo paleistas iš Rusijos kalėjimo už poliarinio rato, kur praleido penkerius metus.

Pasak O. Sencovo, viršūnių susitikimas „Normandijos formatu“ bus „spąstai Zelenskiui, todėl, kad savo taikinga retorika [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas veda jį į situaciją, iš kurios jam nėra geros išeities“.

O. Sencovas taip pat mano, kad Europos lyderiai, „pavargę nuo šio konflikto, džiaugsis šiuo [Ukrainos ir Rusijos] susitaikymu“.

„Tačiau tai neįmanoma, kol Donbase ir okupuotame Kryme yra rusų karių“, – pabrėžė režisierius ir nurodė, kad net jeigu Donbase būtų surengti rinkimai, jie vyktų kontroliuojant rusams, o po jų Donbasas „oficialiai bus Ukraina, bet iš tikrųjų niekas nepasikeis“.

O. Sencovas 2014 metais Kryme buvo sulaikytas ir apkaltintas teroristinės grupės įsteigimu šiame pusiasalyje, bet visus kaltinimus neigė. 2015 metų rugpjūtį Rusijos teismas nuteisė jį 20 metų kalėti griežto režimo kolonijoje.

Jis buvo vienas iš garsiausiai kalbėjusių jo gimtojo Krymo aneksijos oponentų ir surengė 144 dienas trukusį bado streiką, kuriuo protestavo prieš dešimčių ukrainiečių kalinimą Rusijoje. Bado streiką jis nutraukė iškilus prievartinio maitinimo perspektyvai.

Šių metų rugsėjo 7 dieną O. Sencovas ir dar 34 ukrainiečiai per apsikeitimą kaliniais su Rusija grįžo į Kijevą.

O. Sencovas, antradienį Europos Parlamente (EP) atsiimdamas Sacharovo premiją, padėkojo už apdovanojimą ir taip pat įspėjo dėl bandymų šiltinti santykius su Rusija.

„Tai didelė garbė ir didelė atsakomybė. Priimu šią premiją kaip apdovanojimą visiems Ukrainos politiniams kaliniams, kurie buvo laikomi Rusijos kalėjimuose“, – EP sakė O. Sencovas.

„Mes daug kalbame apie taikos kūrimą, taikos su Rusija siekimą, bet aš netikiu tuo, ką sako Putinas, ir skatinu jus taip pat netikėti“, – pridūrė O. Sencovas.

Režisierius penkerius metus praleido Rusijos kalėjime. Vyras buvo nuteistas 20 metų laisvės atėmimo bausme, nes tariamai planavo išpuolius Rusijos aneksuotame Kryme. O. Sencovas paleistas šių metų rugsėjį, Rusijai ir Ukrainai apsikeitus belaisviais. Šiuo metu jis gyvena Kijeve ir toliau atvirai kritikuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmus prieš Ukrainą.

O. Sencovas atvyko į Strasbūrą atsiimti Sacharovo premijos. Pernai O. Sencovas tapo Sacharovo premijos už minties laisvę laureatu, bet tuo metu atlikinėjo laisvės atėmimo bausmę ir negalėjo atsiimti apdovanojimo.

Atsiimdamas apdovanojimą O. Sencovas įspėjo Europą nepasitikėti Rusija.

„Aš nepasitikiu ponu V. Putinu ir raginu jus taip pat juo nepasitikėti. Rusija ir V. Putinas, be abejonės, apgaus jus. Jie nenori taikos Donbase ir Ukrainoje. Jie nori parklupdyti Ukrainą“, – antradienį sakė O. Sencovas, omenyje turėdamas Rytų Ukrainos regioną, valdomą Rusijos remiamų separatistų.

„Kiekvieną kartą, kai galvojate ištiesti ranką Rusijai, prisiminkite 13 000 žuvusių ukrainiečių“, – sakė O. Sencovas.

Rusija Krymą aneksavo 2014 metais. Netrukus po Rusijos įvykdytos aneksijos Rytų Ukrainoje kilo karinis konfliktas. Ukrainos vyriausybės pajėgos nuo 2014 metų balandžio kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Gruodį vyks viršūnių susitikimas dėl konflikto Rytų Ukrainoje, kuriame dalyvaus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir V. Putinas.