Už tai balsavo 61 Seimo narys, prieš – 15, susilaikė – 21.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad, tarptautinių organizacijų manymu, akcizai yra pats efektyviausias būdas mažinti tabako vartojimą.

„Tokiu būdu gaunamos dvi naudos: didesnės įplaukos į biudžetą ir mažesnis vartojimas. Lietuvoje akcizai kyla tabakui per mažai, nes pajamos gyventojų kyla ženkliai greičiau. Jei pasiskaičiuotume, pamatytume, ar ta santykinė kaina, kaži, ar nemažėja“, – sakė A. Veryga.

Seimo posėdžių salėje nuskambėjo daug kritikos dėl staigaus akcizo didinimo ir nenuoseklumo.

„Net ir uždėjus papildomus akcizus, kuriuos siūlo Vyriausybė, IQOS būtų pigesnis už tradicinės cigaretes. (...) Vyriausybė kiekvienais metais tvirtino planą ir pasakė, kad trejus metus iš eilės turėsime nuoseklų akcizų kaitinamojo tabako didinimą. Ir dabar staiga atėjo siūlymas iš giedro dangaus didinti akcizą 65 proc. Kokią turime diskusiją su verslu, kaip atrodome prieš visuomenę, kai staiga netikėtai sugalvojome vienos iš akcizinių prekių akcizus padidinti 65 proc.? Man atrodo, kad tai nėra racionalus pasiūlymas“, – sakė Seimo narys Mykolas Majauskas.

„Niekas nenumirs dėl pabrangusio tabako, greičiau numirs dėl to, kad rūko. Bet elgiamės visiškai nesolidžiai, paėmę vieną segmentą iš akcizų didinimo plano ir dėdami didžiulį šuolį į viršų. Nei nuoseklumo, nei įsipareigojimų laikymosi“, – teigė parlamentaras Eugenijus Gentvilas.
ELTA primena, kad Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė kitiems Finansų ministerijos siūlymams dėl akcizų didinimo.

Finansų ministerija siūlo, kad etilo alkoholiui už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas nuo 2020 m. kovo 1 d. didėtų nuo 1832 iki 2025 eurų.

Finansų ministerija pažymi, kad, remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis apie alkoholinių gėrimų pardavimus, per penkerius metus etilo alkoholio rinka susitraukė 7,2 proc., kai vyno ir kitų fermentuotų gėrimų traukėsi apie 37,5 proc., tarpinių produktų – 83,8 proc., alaus – 23,6 proc.

Padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui, dėl mokestinių veiksnių 0,5 l stipraus gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,45 euro, prognozuoja Finansų ministerija.

Degalams nuo 2020 m. sausio 1 d. siūloma standartinį akcizų tarifą bešviniam benzinui didinti 7,3 proc., iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto, standartinį akcizų tarifą gazoliams iki 372 eurų.

Padidinus akcizų tarifą bešviniam benzinui, dėl mokestinių veiksnių jo kaina galėtų padidėti apie 0,04 euro už litrą, tačiau galutinė kaina vartotojui priklausys nuo kitų, nemokestinių veiksnių naftos ir degalų rinkose.

Seimas nusprendė nepritarti siūlymui naikinti akcizų lengvatą šildymui skirtiems gazoliams (buitiniam krosnių kurui), tepalinėms alyvoms ir skystajam kurui (mazutams), nes, kaip pažymi Seimo Kaimo reikalų komitetas, tai labiausiai paliestų smulkiuosius ūkius ir nepalankiose ūkininkauti vietovėse ūkininkaujančius ūkininkus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)