Pirmadienį Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinė vadovybė priėmė sprendimą atnaujinti naikintuvų MiG-27 eksploatavimą, kuris anksčiau buvo laikinai nutrauktas dėl tokio orlaivio katastrofos šalies centrinėje dalyje esančioje Mazovijos vaivadijoje šių metų pavasarį. Pasak M. Blaszczako, eksploatuoti šiuos lėktuvus bus atsisakyta tik tada, kai Lenkijos armija gaus modernių orlaivių F-35.

„Sensacijų ieškančiose žiniasklaidos priemonėse buvo pasirodę pranešimų, kad mūsų lakūnai nenori skraidyti lėktuvais MiG. Tai netiesa. Pats girdėjau, kad pilotai nori tarnauti, skraidydami būtent šiais orlaiviais“, - pabrėžė ministras laidoje „Dienos signalai“.

„Mūsų lakūnai reikalingi kaip partneriai pratybose, nes naudoja techniką, kurios turi NATO nepriklausančios šalys, - paaiškino M. Blaszczakas. – Pratybos naudojant šią techniką padeda įgyti naujų žinių ir įgūdžių“.

Komentuodamas planuojamą naikintuvų F-35 pirkimą Jungtinėse Valstijose, ministras pranešė, kad šalys kol kas yra derybų etape. „Manau, kad ateinančių metų pradžioje mes pateiksime suderintos sutarties su JAV detales, - sakė jis. – Tie modernūs lėktuvai, suteiksiantys Lenkijos karinėms oro pajėgoms pranašumą prieš kitų šalių karines oro pajėgas, pradės tarnybą ir natūraliai pakeis atitarnavusius MiG-29“.

Lenkijos ginkluotosios pajėgos šiuo metu turi 27 naikintuvus Mig-29, kurių šalies vyriausybė nori laipsniškai atsisakyti. Šalis taip pat turi 48 naikintuvus F-16 ir 18 naikintuvų Su-22.

Rugsėjo pabaigoje JAV Kongresas sutiko parduoti Lenkijai 32 naikintuvus F-35. Sutarties vertė – 6,5 milijardo dolerių. Bet Lenkijos vyriausybės atstovai pareiškė, jog tai – pradinė kaina, ir jie sieks, kad ji būtų sumažinta. Kaip sakė gegužės mėnesį M. Blaszczakas, derybos gali trukti kelerius metus. Įsigyti lėktuvus Lenkija tikisi iki 2026 metų.