M. Esperis žurnalistams sakė, kad laivyno sekretorius Richardas Spenceris jam prisipažino sudaręs šį susitarimą apeidamas tiek Pentagono vadovą, tiek JAV Štabų vadų komiteto pirmininką Marką Milley.

„Ši informacija mus užklupo visiškai netikėtai – supratome, kad ji žlugdo viską, ką esame aptarę su prezidentu“ Donaldu Trumpu, pareiškė Gynybos departamento vadovas.

R. Spenceris sekmadienį buvo atleistas paaštrėjus Baltųjų rūmų ir Pentagono ginču dėl SEAL nario Edwardo Gallagherio. Pastarasis buvo kaltinamas karo nusikaltimais vienoje didelio atgarsio sulaukusioje byloje, bet galiausiai buvo pripažintas kaltu dėl lengvesnio nusižengimo.

Lapkričio 15-ąją D. Trumpas – JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas – panaikino sprendimą sumažinti E. Gallagherio laipsnį, taip pat suteikė malonę kariui.

Sekmadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad kariniame jūrų laivyne su E. Gallagheriu buvo „elgiamasi labai blogai“, o R. Spencerio paprašyta atsistatydinti dėl su šiuo SEAL nariu susijusios bylos ir tariamo nesugebėjimo susitvarkyti su biudžeto perviršiu.

D. Trumpas pabrėžė, kad E. Gallagheris nebus pašalintas iš SEAL pajėgų.

„Eddie ramiai išeis į atsargą turėdamas visus užsitarnautus apdovanojimus“, – tviteryje rašė JAV vadovas.

Kaip anksčiau pranešė Gynybos departamentas, M. Esperis paprašė R. Spencerio atsistatydinti, „praradęs juo pasitikėjimą dėl jo atvirumo stygiaus per pokalbius su Baltaisiais rūmais“.

Pasak M. Esperio, jis yra „itin susirūpinęs dėl tokio elgesio“.