Kaip ir ką valgyti sportuojant bei esant fiziškai aktyviam?

Esant bet kokiam fiziniam aktyvumui ar intensyviam sportui, tinkama mityba yra labai svarbi siekiant geresnių rezultatų. Visų pirma, susisteminus savo dienos rutiną, patarčiau rasti laiko valgymui iki treniruotės likus 2-3 valandoms ir po treniruotės praėjus valandai. Tad, visų pirma, jūsų dienotvarkėje turėtų atsirasti laiko paskirstymas, kuris leistų pavalgyti prieš ir po treniruotės.

Maisto derinimas yra reikalingas tada, kada žmogus kryptingai užsiima aerobinėmis arba jėgos ugdymo treniruotėmis. Būtent nuo jūsų fizinio krūvio paskirstymo ir priklausys didesnis baltymų arba angliavandenių poreikis.

Ar svarbi mityba iki treniruotės pradžios?

Svarbi ir mityba ir likęs laikas iki treniruotės. Optimalu, kai pavalgome likus 2-3 valandoms iki vidutinio intensyvumo treniruotės. Jeigu treniruotės metu norime gauti geresnį „riebalų deginimo“ efektą, patarimas būtų vartoti daugiau baltymų. Jeigu mūsų laukia ištvermės sportas, galime rinktis žemo glikeminio indekso angliavandenius. Minėtas indeksas sufleruoja apie lėtą, bet ilgalaikį angliavandenių įsisavinimą. Žemesnis glikeminis indeksas dažniausiai būna maiste, turinčiame daug maistinių skaidulų ar ląstelienos. Mažai apdorotos avižos ar rudieji ryžiai gali būti puikus pasirinkimas siekiant gauti žemo glikeminio indekso angliavandenių.

Ar svarbu derinti maistą po treniruotės, kaip tai priklauso nuo treniruočių režimo?

Auksinė taisyklė skirta daugeliui yra suvokti, kad angliavandenių vartojimas turi būti akcentuojamas sporto dieną ir, priešingai, esant poilsio dienai, dažniausiai vartojama daugiau baltymų turinčio maisto. Kitaip tariant – ryžiai, grikiai, virtos bulvės ar makaronai yra mums svarbesnis garnyras sporto dienomis.

Ką patartumėte žmogui, sportuojančiam sveikatingumo tikslais?

Valgyti ne per daug, tačiau tikrai nėra privaloma per dieną valgyti 5 kartus. Valgymų skaičius turėtų priklausyti nuo jūsų dienos ritmo. Sportuojant savo malonumui, siekiant pagerinti savo sveikatą, o ne sudalyvauti aukšto meistriškumo varžybose, jūsų vartojamas maistas turėtų būti praturtintas natūraliais vitaminais ir mikroelementais. Užkandžiams puikiai tinka įvairios uogos, obuoliai ir kiti vaisiai, kurie savo sudėtyje turi maistinių medžiagų, vadinamų polifenoliais.

Šios medžiagos yra būtinos gerai mūsų imuninės sistemos veiklai, apsaugančiai mus ne tik nuo žiemos sezonu ypač dažnų peršalimo, bet ir nuo lėtinių ligų. Pavyzdžiui, yra gerai žinoma, kad vaisių ir uogų vartojimas padeda apsisaugoti nuo treniruotės metu sukeliamo oksidacinio streso. Oksidacinis stresas – tai būklė, kurią sukelia disbalansas tarp aktyviųjų deguonies formų susidarymo ir už jų neutralizavimą bei pašalinimą atsakingos kūno antioksidacinės sistemos atsako.

Ko galime tikėtis po vienos dienos, savaitės, mėnesio ar net metu sporto ir mitybos raciono pokyčių?

Po vienos dienos, jei treniruotė nebuvo per daug sunki, rezultate pajausite geresnę nuotaiką ir pagerėjusį darbingumą. Po savaitės jau galite maloniai nustebti pasikeitusiais svarstyklių skaičiais. Mėnuo jau yra pakankamas laiko tarpas, kuris leis pačiam pajusti pokyčius savo organizme. Geresnis atsistatymas po treniruotės, nakties miegas, darbingumas. Po metų šie pokyčiai gali kardinaliai pakeisti ne tik jūsų kūno linijas, bet ir jūsų gyvenimo ritmą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)