Klaidų, kurios padaromos, yra ne viena. Pavyzdžiui, neretai juostelės formos atšvaitas užvyniojamas ne ant rankos ar kojos, kaip reikėtų, o ant kuprinės ar rankinuko rankenos. Pakabinami atšvaitai ant rankinių ir kuprinių taip pat dažnai prikabinami taip, kad pasislepia, todėl šių šviesą atspindinčių priemonių važiuojantys automobiliais nemato.

Kaip klysta pėstieji

Pasitaiko atvejų, kai žmonės žino, kaip atšvaitą užsikabinti taisyklingai, tačiau pamiršta, kad jo negalima uždengti įvairiais daiktais. Tas itin dažna tarp mokinių, kai, pavyzdžiui, kuprinę su šviesą atspindinčiais elementais uždengia atšvaitų neturintis sportinis krepšys.

Pavojus kyla ir tada, kai nors užmiesčio keliu einantis pėsčiasis vilki ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, tačiau ją uždengia kuprine. Atvažiuojančios transporto priemonės vairuotojui gali būti kone neįmanoma pastebėti keliu žygiuojančio žmogaus, mat iš po kuprinės geriausiu atveju gali švystelėti tik liemenės kraštelis.

Pasitaiko atvejų, kai įsigyjamos liemenės, atšvaitai, yra nekokybiški ir šviesos neatspindi. Prieš perkant tokias saugos priemones siūloma įsitikinti, kad jos iš tiesų veikia. Paprasčiausias būdas – žibintuvėliu, kad ir esančiu telefone, tamsioje patalpoje pašviesti į atšvaitą ar liemenę. Šitaip bus iš karto aišku, ar šviesa atspindima.

Jeigu šviesą atspindinčios ryškiaspalvės liemenės naudojamos ilgą laiką, yra dažnai skalbiamos, ilgainiui jos praranda savo savybes. Tas pats nutinka ir su prikabinamais ar dėvimais atšvaitais, kuriuos veikia temperatūrų kaita, saulės šviesa, krituliai. Todėl vertėtų kas kelerius metus turimas saugos priemones pasikeisti naujomis.

Svarbi ir naudojimo instrukcija

Atšvaitą svarbu ne tik turėti, bet ir tinkamai naudoti. Pėstieji užmiestyje, jei nėra šaligatvio ar pėsčiųjų tako, privalo eiti kelkraščiu prieš automobilių važiavimo kryptį. Einant užmiestyje kaire kelio puse, atšvaitai-juostelės turėtų būti dėvimi ant dešinės rankos kiek aukščiau rankos riešo ar ant dešinės kojos žemiau kelio. Pakabinami atšvaitai turėtų būti pritvirtinti taip, kad laisvai švytuotų automobilio žibintų aukštyje. Geriausia pakabinamus atšvaitus tvirtinti prie viršutinių drabužių dešinėje pusėje.

Norintys maksimaliai pasirūpinti savo saugumu ir matomumu, neapšviestame kelyje, turėtų dėvėti ne tik atšvaitus, bet ir liemenę, arba neštis įjungtą žibintą, pasišviesti mobiliojo telefono žibintuvėliu. Negana to, ryškiaspalvę liemenę patariama dėvėti ir tada, kai užmiesčio keliu tenka eiti dieną. Mat rudenį, kai oro sąlygos nuolat kinta, net ir šviesiu paros metu gali būti itin nesaugu.

Dienos metu pastebėti pėsčiąjį gali būti taip pat sunku, jei prasideda stiprus lietus ar susidaro tirštas rūkas. Būtent dėl tokių grėsmių pėstieji turėtų rinktis ryškesnius drabužius ir vengti tamsių spalvų, taip pat pasirūpinti ir ryškiaspalve liemene. Pastaroji dieną neatspindės žibintų šviesos taip, kaip tą daro naktį, tačiau tikrai padės pėsčiomis einantį žmogų išskirti iš aplinkos, dėl to vairuotojui jį pastebėti bus kur kas lengviau.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)