Premjeras Edouard'as Philippe'as naujas priemones paskelbė Jungtinių Tautų remiamą Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, praėjus dviem dienoms po solidarumo demonstracijų visoje šalyje, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Išreiškęs viltį, kad planas suveiks kaip „elektros šokas“, jis sakė, kad naujomis priemonėmis bus siekiama išplėsti smurto apibrėžimą, pavyzdžiui, atsižvelgiant į faktą, kad priekabiavimas gali pastūmėti į savižudybę.

Nuo 2019 metų pradžios Prancūzijoje mažiausiai 117 moterų nužudė jų partneriai ar buvę partneriai, rodo iš žiniasklaidos pranešimų surinkti naujienų agentūros AFP duomenys.

Skaičius jokio padėties gerėjimo nerodo – pernai buvo nužudyta 121 moteris.

Be to, kiekvienais metais 213 tūkst. moterų patiria partnerio ar buvusio partnerio fizinį ir/arba lytinį smurtą, rodo naujausi oficialūs duomenys.

E. Philippe'o paskelbtomis priemonėmis siekiama padaryti galą, anot jo, įstatymo „absurdams“ ir „disfunkciniams aspektams“, kad moterys būtų geriau apsaugotos.

Į įstatymą dabar bus įtraukta psichologinių „spąstų“ sąvoka, nes tai taip pat gali paskatinti smurtą, Paryžiuje reporteriams sakė premjeras.

Pagal kitą priemonę, kurią priimti ragino daugelis, bus pakeistos medicininių duomenų konfidencialumo taisyklės, kad gydytojams būtų lengviau pranešti policijai, jeigu kuriam nors asmeniui iškyla smurto pavojus, sakė premjeras.

Pasak E. Philippe'o, planuojamos priemonės bus įtrauktos į naują įstatymo projektą, kurį valdančiosios partijos parlamentarai parlamentui pateiks sausio mėnesį. Planams numatomas 360 mln. eurų metinis finansavimas.

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį visoje Prancūzijoje dalyvavo demonstracijose, kurias organizavo feministinė grupė „#NousToutes“ ir kurių metu buvo reikalaujama nutraukti smurtą prieš moteris.

„Mes žygiavome, kad parodytume savo pyktį ir pareikalautume tinkamo lygio priemonių ir būdų. Dabar turi veikti vyriausybė“, – vėliau paskelbė grupė.

Lygių teisių ministrė Marlene Schiappa interviu laikraščiui „Le Figaro“ pažadėjo, kad lėšų bus skirta visoms naujoms priemonėms, ir pabrėžė, kad „kova su santuokiniu smurtu nėra vien tik pinigų klausimas“.

AFP tyrimas apie moterų nužudymus Prancūzijoje atskleidė pasikartojančias tendencijas, įskaitant pareigūnų neveiklumą gavus signalų dėl smurto pavojaus.