„Tai atveria kelią balsavimui Europos Parlamente dėl visos Komisijos, kaip institucijos, sudėties“, – nurodoma Briuselio išplatintame pareiškime.

Jame pažymima, kad pagal ES sutartį šį 27 narių sąrašą Taryba derina su išrinktuoju EK pirmininku.

Būsima EK vadovė Ursula von der Leyen praėjusią savaitę patvirtino visus kandidatus.

Sąraše nėra Jungtinės Karalystės kandidato, nes Londonas, nepaisydamas Briuselio prašymo, nepasiūlė kandidato, kadangi šalis šiuo metu ruošiasi visuotiniams rinkimams ir planuoja pasitraukti iš Bendrijos.

Strasbūre posėdžiaujantis EP turėtų trečiadienį apsispręsti, ar patvirtinti siūlomą EK sudėtį.

Jei bus patvirtinta, naujos sudėties EK darbą turėtų pradėti gruodžio 1 dieną.

Teoriškai, Komisija turėtų turėti po narį iš kiekvienos ES priklausančios valstybės, o JK išstoti iš bloko turėtų tik sausio 31 dieną.

Tačiau britų premjero Boriso Johnsono vyriausybė tvirtina, kad negali paskirti savo kandidato prieš pirmalaikius rinkimus, kurie vyks gruodžio 12 dieną, nes šiuo laikotarpiu ji neturėtų teikti tarptautinių kandidatūrų.

Vis dėlto kai kas Briuselyje perspėja, kad dėl to naujosios EK direktyvos gali susidurti su teisiniais iššūkiais, jei oponentai pasiskųstų, kad Komisija buvo netinkamai sudaryta.

Anksčiau šį mėnesį Briuselis ėmėsi teisinių veiksmų prieš JK už tai, kad ji nepateikė savo kandidato į eurokomisarus, tikintis, jog tai bus palaikyta ženklu, jog ES bandė surasti britų eurokomisarą.

„Jungtinė Karalystė nepasiūlė jokio kandidato į Komisijos narius“, – pabrėžė ES Taryba.

„Tai negali pakenkti reguliariai Sąjungos ir jos institucijų veiklai ir todėl tai negali būti kliūtimi paskirti naują Komisiją“, – priduriama pranešime.