„Ši tvirtovė ar pilis buvo sugalvota Talinui apginti. Galiausiai ji ir liks tokia, tačiau būtina atsikratyti to, kad šiame pastatų komplekse beveik šimtmetį buvo kalėjimas. Tvirtovę būtina atnaujinti ne fiziškai, bet ir dvasine prasme“, – interviu nacionaliniam transliuotojui ERR sakė pirmaujančiu Estijos verslininku laikomas Urmas Soorumaa.

„Tvirtovė turi gyventi. Ne tik dieną, bet ir naktį. Joje turi atsirasti vietos butams, nedideliems viešbučiams, biurams, restoranams ir kavinėms. Ir žinoma, bus muziejus“, – pridūrė jis.

Japonų architekto Shushei Endo projektas „Raudonoji erozija“ (Red Erosion) laimėjo Estijos skelbtą tarptautinį Komunizmo nusikaltimų muziejaus idėjų konkursą. Būtent šį muziejų planuojama įkurti šios tvirtovės komplekse.

ERR duomenimis, šalies vyriausybės skelbto „Batareinaja“ aukciono vienintele dalyve tapo U. Soorumaa specialiai jam įsteigta įmonė „Nikolai Esimene“.

Būtent šis Rusijos caras 1828 metais nurodė Taline pastatyti karinę jūros tvirtovę, kuri buvo užbaigta ir apginkluota 1840-aisiais. Tačiau jos artilerijos pabūklai taip nė karto ir neiššovė – naujos technologijos ją pavertė nereikšminga.

1867 metais tvirtovė tapo tiesiog kareivinėmis, o 1919-2002 metais joje buvo įrengtas kalėjimas.

Į Europos architektūros paminklų sąrašus įtrauktos „Batareinaja“ aukciono sąlygomis turi būti apsaugotas viešasis interesas bei užtikrintas tvirtovės komplekso išsaugojimas. Sąlygos įpareigoja naująjį tvirtovės savininką per šešerius metus ją renovuoti bei palei jūrą nutiesti promenadą.

Vyriausybės vertinimais, tvirtovės renovacijai gali prireikti 70-80 mln. eurų.

Aukciono laimėtojas bus oficialiai paskelbtas gruodį po to, kai jo komisija įvertins pateiktų dokumentų atitiktį nustatytoms sąlygoms.