„Mes turime kovoti su demografine situacija. Visų pirma, kad būtų mūsų vaikų, o ne privažiuotų iš trečiųjų šalių su visais vaikais. Todėl kaip tik reikia didinti iki 120 eurų išmokas už vaiką. Moterys nebūtinai turi eiti į darbą. Mano yra konservatyvios nuostatos, kad vyrams visų pirma yra darbas, o moterims – šeima, jos yra židinio kūrentojos. Todėl išmokos, mano manymu, turi didėti“, – DELFI sakė V. Valkiūnas.

Savivaldos politikas sakė nesąs feminisčių draugas.

„Feministės veda į pragarą, į aklavietę“, – sakė V. Valkiūnas.

Savivaldybė mato problemų

Valdančiųjų Biržų rajono savivaldybėje pozicija yra kitokia. Biržų rajono savivaldybės meras Vytas Jareckas DELFI teigė, kad jie siūlytų keisti Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatymą, kadangi asmenims, gaunantiems įvairią socialinę paramą, didėja gaunamos pajamos, jie yra linkę nedirbti ir neieškoti darbo.

„Atsižvelgdami į tai, manome, kad vaiko pinigai, kurie dabar yra mokami Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatymo pagrindais, tėvus galėtų pasiekti didinant neapmokestinamą pajamų dydį. Tokiu būdu Lietuvos Respublikos gyventojai būtų skatinami įsilieti į darbo rinką, nes didėtų jų gaunamos pajamos“, – teigė V. Jareckas.

Biržų rajono valdantieji siūlytų vaikams, kurių tėvai yra darbingo amžiaus, darbingi, bet nedirbantys, vaiko pinigus mokėti dviem dalimis: vieną iš dalių toliau mokėti Išmokų vaikams įstatymo pagrindais, kitą – padidinant neapmokestinamą pajamų dydį.

„Toks modelio taikymas galimai sumažintų nelegalaus darbo tikimybę, nes dabar darbingo amžiaus, darbingi, bet nedirbantys asmenys toliau nurodo, kad niekur nedirba, gauna socialinę paramą, tačiau užsidirba nelegaliai“, – teigė V. Jareckas.

Kelią skinasi didesnės išmokos

DELFI primena, kad ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė, kad vaiko pinigai kitąmet didėtų iki 70 eurų. Vyriausybė savo projekte siūlė išmoką didinti iki 60 eurų. Vaikams iš daugiavaikių ir socialiai remtinų šeimų išmoka didėtų iki 100 eurų.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad vaiko pinigų suma kitąmet galėtų augti du kartus – nuo sausio išmoka vaikui siektų 60 eurų, o kažkada vėliau ji padidėtų iki 70 eurų.

Dabar išmoka vaikui siekia 50 eurų, o augantiems daugiavaikėse ir socialiai remtinose šeimose – 70 eurų.