Būsimi verslininkai gali pateikti paraiškas paramai pagal minėtą priemonę gauti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose padaliniuose iki gruodžio 31 d. Galima naudotis ir Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) informacine sistema ŽŪMIS adresu www.zumis.lt.

Visi pareiškėjai turi atitikti labai mažos įmonės reikalavimus, būti savarankiški. Tačiau savarankiškumo reikalavimas nėra taikomas ūkininkams.

Šiam paraiškų priėmimo etape, kai verslo planui įgyvendinti yra mokama išmoka, skirta 7 mln. eurų. Lėšos – iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Moksleivis surengė degustaciją prezidento dvare

Iš Taujėnų kilęs 20-etis mažosios bendrijos (MB) „Roko virtuvė“ vadovas Rokas Galvonas jaučiasi užšokęs ant veržlaus sėkmės arkliuko. Vos per keletą metų jis išvystė išvažiuojamųjų banketų verslą ir atidarė 3 restoranus. Du iš jų veiklą pradėjo net per vieną pusmetį. Be to, verslininkui priklauso ir konditerijos kepyklėlė.

„Nuo pat vaikystės patiko sukiotis virtuvėje. Nuo saldumynų palaipsniui perėjau prie vieno kąsnio užkandžių ir kito maisto gamybos. Pirmiems banketams savarankiškai ruošiau patiekalus, kai man buvo dar 14–15 metų. Banketus rengdavau savaitgaliais. Į mokyklą pirmadienį, žinoma, eidavau neišmiegojęs“, – verslo pradžią prisiminė R. Galvonas.

Pirmąją viešą savo prabangių kulinarinių patiekalų prezentaciją jis dar būdamas moksleiviu surengė Prezidento An­ta­no Sme­to­nos dva­re, Ukmergės rajone. Jaunuolis ne tik pats pagamino maistą, bet ir serviravo, puošė stalus. Renginio svečius nustebinęs jaunasis virtuvės šefas sulaukė ir nemalonumų – konkurentai paskundė atsakingoms valstybinėms institucijoms, kurios įspėjo, kad tokią veiklą būtina įteisinti.

Tada R. Galvonui teko labai greitai atidaryti savo mažytę virtuvę. Tačiau pradėti individualią veiklą šešiolikmetis galėjo tik įtikinęs savo ūkininkaujančius tėvus ir gavęs emancipaciją – teismo keliu įteisinęs pilnametystę.

Įsirengė modernią virtuvę

Jauniausio Lietuvoje virtuvės šefo išvažiuojamieji banketai greitai populiarėjo, todėl prireikė didesnės virtuvės ir darbuotojų. 2016 metais MB „Roko virtuvė“ įkūrusio vaikino laukė vadovavimo ir naujų investicijų paieškos iššūkiai. Virtuvės šefas susidomėjo KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ parama. Ji ir padėjo įsigyti modernią virtuvės įrangą: konvekcines krosnis, virykles, šaldytuvus, šoko šaldiklius ir kt.

„Europinė parama gerokai palengvino naujos virtuvės įrengimą. Tai suteikė postūmį įmonės išvažiuojamųjų banketų verslui. Nors tuomet jau buvau atidaręs restoraną, bet reikiamų pajamų dar neturėjau. Todėl man finansiškai būtų daug sunkiau įsigyti tokią modernią ir galingą virtuvės įrangą. Smulkesnę įrangą pirkau už savo sukauptas lėšas“, – aiškino verslininkas.

Anot jo, tokia KPP programa gali labai padėti norintiesiems pradėti savo verslą kaimo vietovėje – pateikus gerą verslo planą pinigai atsiranda lyg iš niekur. R. Galvonas tikisi, kad jo įmonei ir ateityje atsiras proga vėl pasinaudoti kita KPP priemone.

„Neretai žmonės be pagrindo bijo prisiimti įsipareigojimus ir nepasinaudoja skiriamos paramos galimybėmis“, – pastebėjo jis.

MB „Roko virtuvė“ restoranai veikia Taujėnų dvare, Anykščiuose ir šalia magistralės Vilnius – Panevėžys. Virtuvės šefas jau turi planą, kur ateityje atidarys naujas maitinimo įstaigas. Jam nekyla minties, kad dirbant provincijoje gali patirti sunkumų dėl klientų stygiaus ar jų perkamosios galios. Vis tik verslininkas neslepia, kad galvoja įkelti koją ir į sostinę.

„Mes orientuojamės į turistinius, kurortinius klientus. Štai Taujėnų dvare svečiuojasi daug didžiųjų šalies miestų gyventojų. Anykščiuose vasarą mūsų restorane staliuko tenka palaukti ir eilutėje. Aišku, planuojame ateiti ir į Vilnių, nors ten ir didelė konkurencija, numatę ir kitas įsikūrimo vietas. Tačiau dabar norime tinkamai suvaldyti staigų įmonės augimą, pažiūrėti, kaip seksis toliau“, – kalbėjo R. Galvonas.

Vis tik jo vadovaujamos įmonės pagrindine veikla išlieka išvažiuojamųjų banketų verslas – pas užsakovus padėti sukurti šventę atvažiuojama su pagamintu maistu, indais ir personalu. Taip pat prekiaujama maisto gaminiais įvairių švenčių metu. O MB „Roko virtuvė“ konditerijos kepyklėlėje gaminami šakočiai, tortai, įvairūs desertai.

Rokas Galvonas

Didžiausia paramos suma – iki 17 220 eurų

KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ parama labai svarbi kaimo gyvybingumui palaikyti. Ji padeda čia gyventiems žmonėms susikurti darbo vietų ir pasididinti pajamas.

„Gyventojus iš kaimo veja darbo ir paslaugų stoka. Ši priemonė padeda sumažinti šią problemą. Paramos sąlygos ir tvarka yra labai supaprastintos. Parengtą paraiškos ir verslo plano formą tereikia užpildyti“, – priemonės patrauklumą pabrėžė ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Rutkauskaitė.

Pasak jos, šiemet buvo nauja nustatyta didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti. Dabar pareiškėjai gali tikėtis gauti 100 proc. išmoką, siekiančią iki 17 220 eurų. Atkreiptinas dėmesys, kad šiais metais būsimieji verslininkai turės galimybę pretenduoti tik į paramą, mokamą pareiškėjui kaip išmoką. Paramos modelio, kai kompensuojamos tinkamos finansuoti išlaidos (pernai siekusios iki 40 tūkst. eurų), neliko.

Trys svarbiausi reikalavimai

Į paramą gali pretenduoti fiziniai asmenys bei naujai įsteigti privatūs juridiniai asmenys. Fiziniai asmenys bus tinkami pareiškėjai, jei nuo 2018 m. gegužės 4 d. iki 2019 m. gegužės 4 d. nėra vykdę ne žemės ūkio ekonominės veiklos arba per nurodytą laikotarpį ją vykdė mažiau kaip 30 kalendorinių dienų, neatsižvelgiant į tai, ar buvo gauta pajamų, ar ne. Privatūs juridiniai asmenys turi būti registruoti ne anksčiau kaip prieš 6 mėn. iki paraiškos pateikimo dienos.

Visi pareiškėjai turi atitikti labai mažos įmonės reikalavimus, būti savarankiški. Savarankiškumo reikalavimas nėra taikomas ūkininkams.

Pasak ŽŪM vyriausiosios specialistės, norint gauti paramą pagal minėtą priemonę yra svarbiausi trys įsipareigojimai.

Svarbiausias reikalavimas – iki verslo plano įgyvendinimo pabaigos sukurti bent vieną darbo vietą, susijusią su ekonomine veikla, kuriai prašoma paramos. Sukurtą darbo vietą privaloma išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos.

Kitas svarbus įsipareigojimas: pradėti įgyvendinti verslo planą ne vėliau kaip per 9 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. įsigyti numatytas investicijas. Taip pat labai svarbu vykdyti pelningą ekonominę veiklą – gauti nors eurą grynojo pelno.

Pareiškėjų projektai pagal šią KPP priemonę vertinami pagal atrankos kriterijus, už atitiktį jiems bus suteikiami balai – privalomas mažiausias balų skaičius vienam projektui yra 45.

Rokas Galvonas

Kokiai veiklai skiriama parama?

Parama skiriama: ne žemės ūkio veiklai pradėti; ekonominei veiklai, nurodytai ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje (EVRK) su tam tikromis išimtimis; projekte numatytai produktų gamybai, apdorojimui, perdirbimui, bet galutinis produktas negali būti sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priede nurodytas produktas. Be to, įgyvendinant vieną projektą galima numatyti keletą remiamų ekonominės veiklos rūšių.

Neremiama veikla: didmeninė prekyba; žemės ūkis, miškininkystė ir žuvininkystė bei akvakultūra, išskyrus paslaugas žemės ūkiui; paslaugų žemės ūkiui teikimo veikla, kai paraišką teikia pareiškėjas, vykdantis žemės ūkio veiklą; apgyvendinimo veikla; už paramos lėšas įgyto turto nuoma; krovininio kelių transporto ir perkraustymo veikla; kitos taisyklėse nurodytos veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)