„Kinija, remdamasi lygia ir abipuse pagarba, nori bendradarbiauti, kad būtų pasiektas susitarimas dėl bendrų klausimų ir būtų sudarytas pirmojo etapo sandoris“, – ketvirtadienį reguliarios spaudos konferencijos metu sakė Kinijos prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas.

Gao Fengas taip pat teigė, kad „išoriniai gandai“ apie prekybos derybas yra netikslūs, o abiejų šalių delegacijos toliau palaiko glaudžius ryšius.

Ketvirtadienį „Reuters“, cituodama šaltinius, pranešė, kad vadinamasis pirmojo etapo prekybos sandoris greičiausiai bus užbaigtas tik kitąmet, nes Pekinas iš JAV reikalauja muitų sumažinimo, o JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija tam priešinasi ir didina savo pačios reikalavimus.

Tačiau „Bloomberg“, cituodama anoniminius šaltinius, ketvirtadienį pranešė, kad pagrindinis Kinijos prekybos derybininkas Liu He, trečiadienį kalbėdamas vakarienės metu, sakė, jog jis yra atsargiai optimistiškas dėl pirmojo etapo sandorio su Jungtinėmis Valstijomis. „Bloomberg“ rašė, kad Liu He vienam vakarienės svečiui teigė, jog jis nesupranta JAV reikalavimų, tačiau išliko įsitikinęs, kad pirmojo etapo sandoris tikrai bus sudarytas.

D. Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas sandorį turėjo pasirašyti šį mėnesį turėjusiame vykti susitikime Čilėje, tačiau jis buvo atšauktas dėl šalį krečiančių politinių neramumų.

Prekybos įtampa tarp dviejų pasaulio ekonomikų nesiliauja jau daugiau nei metus, abi šalys viena kitos prekėms įvedė didelius muitus.

Kinija nori, kad JAV atšauktų naujų muitų įvedimą – Pekinas nurodė, kad toks atšaukimas būtų laikomas pirmojo etapo prekybos sandoriu dalimi. Vašingtonas savo ruožtu norėtų, kad Kinija pirktų daugiau amerikietiškų žemės ūkio prekių.

D. Trumpas taip pat sukėlė abejonių dėl idėjos, kad JAV atšauks įvedamus muitus ir netgi grasino įvesiantis daugiau muitų Kinijos prekėms. Jei prekybos derybose nebus padaryta pažanga, nauji muitai, taikomi Kinijos prekėms, turės įsigalioti gruodžio 15 dieną.

Kinijos tarptautinių mainų centro mokslininkas Zhang Yanshengas išliko optimistiškas, kad JAV ir Kinija sudarys prekybos sandorį, nes abiem pusėms pasiekti susitarimą yra naudinga. D. Trumpas nori patenkinti rinkėjų norus prieš 2020-ųjų prezidento rinkimus, o Kinija paprasčiausiai nebenori tęsti prekybos karo.

Zhang Yanshengas sakė, kad šis pirmojo etapo sandoris yra sutelktas ties muitais, o ne struktūrinėmis problemomis, todėl sandorį šiame etape sudaryti yra lengviau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją