Remiantis neseniai atlikto tyrimo išvadomis, seksualiai provokuojančios asmenukės laisvai gali būti santykių su tėvais pasekmė arba tamsiosios triados išraiška, rašoma portale psychologytoday.com.

Suintriguoti nūnai akivaizdaus seksualiai provokuojančių asmenukių ir plastinės chirurgijos populiarumo, specialistai Peteris J. O. Connoras, Andrew Sparkas ir Maria Kaya iš Australijos Kvynslando technologijų universiteto ryžosi išsiaiškinti, ar egzistuoja koks nors ryšys tarp asmens noro pajusti į save nukreiptą seksualinį interesą ir jo santykių su tėvais bei trijų savybių, besislepiančių po tamsiosios triados pavadinimu, būtent – makiavelizmo (noro manipuliuoti), narcisizmo (padidėjusios savimeilės) ir psichopatiškumo (antisocialinio elgesio, besireiškiančio atviru kitų žmonių poreikių nepaisymu).

Specialistai išsikėlė užduotį nustatyti penkių toliau pateiktų prielaidų patikimumą.

1. Noras jausti į save nukreiptą seksualinį dėmesį gali rastis dėl perdėm glaudaus ryšio su tėvais vaikystėje. Esą, žmonės, sulaukę brandaus amžiaus, gali mėginti išsireikalauti dėmesio, kurį vaikystėje gaudavo iš tėvų.

2. Remiantis ankstesniais tyrimais, siekis išprovokuoti seksualinį interesą gali užvaldyti moteris, patyrusias nesutarimų su tėvu arba stokojusias jo dėmesio. Joms tai – savotiškas būdas kompensuoti augant patirtą dėmesio deficitą.

3. Į save nukreipto seksualinio intereso poreikį gali jausti žmonės, linkę į makiavelizmą, mat gaunamu seksualiniu dėmesiu galima naudotis kaip manipuliavimo įrankiu.

4. Tikslas seksualiai žavėti gali būti narciziškų asmenybių siekiamybė, nes tokio tipo dėmesys didina jų savivertę.

5. Seksualinio dėmesio poreikis gali būti vienas iš psichopatijos simptomų, nes seksualinis dėmesys savaime jaudina.

Norėdami ištirti, kiek pagrįstos šios penkios hipotezės, specialistai sudarė aštuonių pakopų skalę seksualinio dėmesio poreikiui nustatyti.

Vertindami konkrečius teiginius, ją sužymėti turėjo ir moterys, ir vyrai. Tarp moterims pateiktų teiginių buvo tokių kaip „Smagu, kai vyrai dosniai dovanoja dėmesį“, „Be galo trokštu, kad vyrai manytų, jog esu patraukli“, „Viena iš priežasčių, kodėl rūpinuosi savo išvaizda, – troškimas sukelti vyrams geismą“.

Naudojant panašias skales buvo bandyta išsiaiškinti ir santykių su tėvais specifiką bei tamsiosios triados savybes. Tyrime dalyvavo 200 suaugusiųjų grupei priskiriamų Australijos piliečių.

Apibendrinę gautus rezultatus, specialistai patikrino, ar pirminės jų hipotezės buvo teisingos. Netruko paaiškėti, kad moterų atveju glaudus ryšys su tėvu (identifikuotas per aukštu balu įvertintą teiginį „Tėvas nenorėjo, kad aš užaugčiau“) iš tiesų yra susijęs su vėlesniais metais pasireiškiančiu noru seksualiai provokuoti. Taigi, pirmoji hipotezė, galima sakyti, pasitvirtino.

Deja, su antrąja nutiko priešingai: norą seksualiai žavėti vargu ar verta kildinti iš prastų santykių su tėvais (tai rodo žemu balu (vėlgi – moterų) įvertintas teiginys „Tėvas kalbėdavosi su manimi nutaisęs šiltą ir draugišką balsą“).

Visas tamsiajai triadai priklausančias moterų savybes teko priskirti norą seksualiai provokuoti didinantiems veiksniams. Visgi labiausiai jis būdingas makiavelistiškoms, t. y. manipuliuoti linkusioms, moterims.

Apibendrinus vyrų sužymėtus teiginius, teko pripažinti, kad teisingos buvo vos dvi hipotezės. Vyrų atveju tik narcisizmas ir psichopatija pasitvirtino kaip norą sužadinti seksualinį interesą lemiantys veiksniai. Nei santykiai su tėvais, nei makiavelizmas tokiam troškimui įtakos neturi.

Žvelgiant į tyrimo rezultatus peršasi išvada, kad seksualiniu dėmesiu strategiškai labiau linkusios naudotis moterys nei vyrai. Tyrimo autoriai taip pat daro prielaidą, kad vyrai, kitaip nei moterys, seksualiai patraukti gali siekti tik dėl akivaizdaus galutinio tikslo – sekso, o ne vedini kokių nors hipotetinių ar užslėptų priežasčių.

Tyrimo iniciatoriai perspėja, kad, apibendrindami rezultatus, jie neatsižvelgė į kitus svarbius veiksnius, galinčius turėti įtakos asmens poreikiui sukelti geismą. Vienas iš tokių veiksnių pavyzdžių – individualus žmogaus libido.

Akivaizdu, kad atlikto tyrimo rezultatai papildys tolydžio besikaupiančius duomenis, leidžiančius daryti konkrečias išvadas apie santykių su tėvais ir tamsiosios triados įtaką intymiems žmonių santykiams ir seksualiniam elgesiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)