Jam pritarė 29 parlamentarai, 2 buvo „prieš“, dar 51 susilaikė.

Projektą nagrinėjęs Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) paragino atsižvelgti į Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko pastabas, kad valdžios sektoriaus balansas 2020 metais gali būti prastesnis, nei planuojama projektuose.

Be to, pritarta pasiūlymui iš rezervinio fondo skirti papildomus 3 mln. eurų „Sodros“ darbuotojų darbo užmokesčiui finansuoti, kaip reikalauja Valstybės tarnybos įstatymas.

Vyriausybei dar pasiūlyta tikslinti draudžiamųjų pajamų ir stažo skaičiavimą reglamentuojančius teisės aktus, pateikiant Seimui atitinkamų įstatymų pakeitimus, kad būtų subalansuotos motinystės socialinio draudimo įmokos ir išmokos.

„Atsižvelgiant į tai, kad motinystės socialinio draudimo rūšis 2018–2020 metų laikotarpiu išlieka nesubalansuota, iš esmės dėl savarankiškai dirbančių asmenų įmokų ir išmokų mokėjimo tvarkos ypatumų (2018 metais savarankiškai dirbusių asmenų motinystės išmokos buvo 29 mln. eurų didesnės nei sumokėtos įmokos)“, – pastebi komitetas.

SRDK buvo atmetęs Audito komiteto pasiūlymus projektą grąžinti tobulinti.

Seimo narys Tomas Tomilinas prieš balsavimą sakė, kad pensijas reikia didinti kasmet.

„Pensijų klausimas šiandien kelia daug mažiau aistrų, nei keldavo ankstesnėse kadencijose. Turime pakankamai neblogai veikiančią indeksavimo sistemą. Valdantieji – esame dėkingi buvusioms valdžioms už tą sprendimą.

Per šią kadenciją teko jį koreguoti, kėlėme bazinę pensiją 12 eurų – keturis kartus daugiau, nei dabar siūlo prezidentas. Jo siūlymui mes taip pat pritariame. Nematau didelės problemos dėl politinio kišimosi, nes pagrindinė indeksavimo funkcija yra neleisti pensijoms stagnuoti“, – sakė jis.

T. Tomilinas pastebėjo, kad nuo 2016 metų pensijos vidutiniškai bus padidintos 120 eurų.

„Turėtume sutarti dėl laikino grąžinimo projektų Vyriausybei, nes diskusija dėl „Sodros“ lubų sumažinimo lėtinimo komitete nesibaigė. Taip pat man labai nepatinka, kad papildomus šaltinius dažniausiai siūloma ieškoti kaime, iš ūkininkų. Turime kalbėti apie kitus šaltinius“, – sakė jis.

Tomas Tomilinas

Augs pensijos

Spalį pateiktame „Sodros“ biudžeto projekte numatoma, kad kitais metais jo pajamos didės 407 mln. eurų arba 9,1 proc. didesnės, o išlaidos – 472 mln. eurų arba 11,7 proc.

2020 metais „Sodros“ biudžetas turėtų gauti 4,862 mlrd. eurų pajamų. Jame numatyta 4,515 mlrd. eurų išlaidų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimus – grafike.


„Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė anksčiau sakė, kad Finansų ministerija kitąmet planuoja lėtesnį ekonomikos augimą nei šiemet, vis dėlto dar tikimasi vidutinio darbo užmokesčio didėjimo, o tai turės teigiamos įtakos ir „Sodros“ biudžetui.

„Didėjant gyventojų pajamoms ir dėl efektyviai surenkamų įmokų galėsime mokėti daugiau ir didesnių socialinio draudimo išmokų. Sąžininga, kad daugiau sumokant įmokų didėja ir išmokos, kurias gauna susirgę, vaikų susilaukę ar darbo netekę ir naujo nerandantys gyventojai. Taip pat planuojame dar papildyti „Sodros“ rezervo fondą, kuris būtų skirtas mokėti išmokas, jeigu ekonomikos augimas ateityje lėtėtų ir įmokų surinktume mažiau“, – sakė ji.

Kitąmet pensijoms numatoma skirti beveik 240 mln. eurų daugiau nei laukiama šiais metais. Išlaidos pensijoms sudarys tris ketvirtadalius visų „Sodros“ išlaidų – 76,2 proc. arba 3,4 mlrd. eurų.

Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą sieks 395 eurus – bus 30 eurų didesnė nei šiemet – labiausiai šį pokytį lems apskaičiuotas pensijų indeksavimo koeficientas, dėl kurio pensijos, planuojama, padidės 8,11 proc.

Ligos socialinio draudimo išmokoms numatoma išleisti 358 tūkst. eurų – 8,6 proc. daugiau nei laukiama šiemet. Motinystės socialiniam draudimui – motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms – numatoma panaudoti 375 mln. eurų. Planuojama, kad vaiko priežiūros išmokas gaus beveik 43 tūkst. gyventojų – tiek pat kiek pernai, tačiau vidutinė išmoka bus didesnė.

Remiantis Finansų ministerijos prognozėmis, kitąmet apdraustųjų visomis socialinio draudimo rūšimis, t. y. samdomą darbą dirbančių gyventojų skaičius sieks 1,355 mln. – dirbančiųjų bus 1 400 arba 0,1 proc. daugiau nei šiemet, o jų draudžiamosios pajamos, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, planuojama, augs 7,1 proc.

Kaip rašoma Finansų ministerijos leidinyje „2020 metų biudžetas glaustai“, valstybės biudžetas sudaro 45 proc. valdžios sektoriaus, savivaldybių biudžetai – 18 proc., „Sodra“ – 25 proc., Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) – 11 proc., o kiti valdžios sektoriaus subjektai – 1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)