„Novaja Gazeta“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame, redakcijos teigimu, užfiksuota, kaip „Vagner“ samdiniai susidoroja su Sirijos prezidento Basharo al-Assado armijos dezertyru.

Filmuotoje medžiagoje kaukėti kareiviai muša ant žemės gulintį arabų kilmės vyrą. Paskui kariniu kastuvėliu pradeda kapoti jo riešus ir nupjauna galvą, tada kūną pakabina už kojų ir padega.

Siaubingieji veiksmai atliekami šaukiant: „Pjauk, nagi, stipriau! Laužyk slankstelius! Kastuvėliu, kastuvėliu!“
Taip pat girdėti juokeliai apie „keptus šonkauliukus“ ir „šašlyką“.

„Jesr Press“ duomenimis, nužudytasis – Mohammedas Taha Ismailas al-Abdullah, taip pat žinomas Hammadi Taha al-Buta vardu. Jis dezertyravo iš B. al-Assado armijos 2017 m., bet buvo sučiuptas ir nubaustas mirties bausme.

Remiantis laikraščiu, egzekucijos vieta yra Šairo vietovė Sirijos Homso provincijoje.

„Novaja Gazeta“ žurnalistai nusiuntė vieno iš egzekucijos dalyvių, kuris neužsidengė veido, nuotrauką į portalą „FindClone“, leidžiantį ieškoti atitinkamų nuotraukų socialiniame tinkle „VKontakte“.

Programa greitai rado to paties vyro nuotraukų. Nepaisant to, kad nuotraukos neturėjo skaitmeninių žymių, o iš kai kurių tinklalapių apskritai buvo pašalintos, atlikę nesudėtingą analizę žurnalistai nustatė asmens vardą, pavardę ir gimimo datą.

Toks žmogus yra tarp laikraščiui žinomų vadinamosios „Vagnerio grupės“ samdinių.

Rusijos privati saugumo firma „Vagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų. Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

Po „Novaja Gazeta“ publikacijos sureagavo ir Kremlius.

„Žiauri žmogžudystė Sirijoje, įvykusi 2017 metais, nėra susijusi su Rusijos ten vykdyta karine operacija“, – pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jo žodžius cituoja Rusijos naujienų agentūra TASS.

„Aš esu tikras, kad tai niekaip nėra susiję su Rusijos karine operacija Sirijoje. Šiuo atveju kokios nors baimės dėl reputacijos yra visiškai nepagrįstos: tai neturi visiškai nieko bendra su Rusijos kariais, nesvarbu, kas būtų skelbiama“, – sakė D. Peskovas.

D. Peskovas pareiškė, kad negalima tvirtinti, jog vienas iš incidento dalyvių yra rusas.