Šią savaitę vykusios JAV derybos su Pietų Korėja dėl gynybos išlaidų finansavimo baigėsi be rezultatų. Vašingtonas pareikalavo, kad Pietų Korėja, šiuo metu už JAV pajėgas šalyje mokanti apie 1 mlrd. dolerių, padidintų išlaidas iki 5 mlrd. dolerių.

JAV diplomatinio korpuso šaltinio teigimu, Vašingtonas svarsto patraukti iki 4 tūkst. karių, jei Pietų Korėja nenusileis ir nepadidins išlaidų JAV karių išlaikymui.

„JAV rengiasi patraukti vieną brigadą, jei derybos su Pietų Korėja nevyks taip, kaip nori prezidentas Donaldas Trumpas“, – „Chosun Ilbo“ sakė šaltinis.

Įprasta JAV kariuomenės brigada sudaro 3–4 tūkst. karių. Iš viso Pietų Korėjoje, kuri nuo 1950–1953 m. konflikto oficialiai vis dar kariauja su Šiaurės Korėja, dislokuota apie 28 500 JAV karių.

Savo ruožtu JAV gynybos sekretorius Markas Esperis pareiškė nežinantis apie jokius planus patraukti 4 tūkst. karių iš Pietų Korėjos, jei derybos dėl išlaidų pasidalijimo žlugtų.

„Mes taip negrasiname sąjungininkams. Tai yra derybos“, – keliaudamas į Vietnamą, sakė M. Esperis.

Pietų Korėjos gynybos ministerija taip pat tikino, kad „Chosun Ilbo“ paskelbta informacija „nėra oficiali JAV vyriausybės pozicija“.

Pagal JAV įstatymus, šalies karių kontingentas Pietų Korėjoje be Kongreso pritarimo negali nukristi žemiau 22 tūkst. karių.

Pentagonas neigia planuojantis mažinti JAV kontingentą Pietų Korėjoje


Pranešimai, kad Jungtinės Valstijos svarsto galimybę reikšmingai sumažinti Pietų Korėjoje laikomų savo karių skaičių, jeigu Seulas nesutiks padidinti išlaidų amerikiečių kontingento išlaikymui, neatitinka tikrovės, ketvirtadienį nurodė Pentagonas.

„Nėra absoliučiai jokios tiesos [Pietų Korėjos laikraščio] „Chosun Ilbo“ pranešime, kad JAV Gynybos departamentas šiuo metu svarsto galimybę išvesti kokias nors pajėgas iš Korėjos pusiasalio“, – sakė Pentagono atstovas Jonathanas Hoffmanas.

Gynybos sekretorius M.Esperis anksčiau ketvirtadienį taip pat sakė žurnalistams, kad jam apie tokius planus nieko nežinoma.

„Esperis praeitą savaitę buvo Pietų Korėjoje ir ne kartą patvirtino mūsų tvirtus kaip geležis įsipareigojimus [Pietų Korėjai] ir jos žmonėms, – kalbėjo J. Hoffmanas. – Naujienų pranešimai, tokie kaip šis, atskleidžia pavojingus ir neatsakingus trūkumus, susijusius su pranešimais, pagrįstais vienu anoniminiu šaltiniu. Reikalaujame, kad „Chosun Ilbo“ nedelsdamas paneigtų savo pranešimą.“

JAV antradienį nutraukė derybas su Pietų Korėja dėl didesnio Seulo indėlio išlaikant šalyje dislokokuotą JAV karinį kontingentą, sąjungininkėms nesugebėjus peržengti nesutarimų.

Pietų Korėjoje laikoma 28,5 tūkst. amerikiečių karių, turinčių padėti atgrasyti Šiaurės Korėją nuo potencialios agresijos.