82 metų popiežius pirmą kartą lankosi Tailande, kur gyventojų daugumą sudaro budistai. Šioje šalyje jis praleis keturias dienas, o po to nuvyks į Japoniją.

Trečiadienį į Bankoką atskridusio Pranciškaus įtemptoje ketvirtadienio darbotvarkėje numatyti susitikimai su karaliumi ir premjeru, vakaro mišios, kuriose turėtų dalyvauti dešimtys tūkstančių žmonių iš viso Tailando.

Pontifikas taip pat turi susitikti su budistų aukščiausiuoju patriarchu. Šis susitikimas turi įvykti tradicinio ir gotikos stilių šventykloje „Ratchabophit“ Bankoke, kurią prieš 150 metų pastatė tuometinis Tailando karalius.

Tai itin simbolinė pasaulio 1,3 mlrd. katalikų lyderio kelionė Azijoje su taikos, religinės tolerancijos ir branduolinio nusiginklavimo žinia.

„Popiežius Pranciškus visuomet gerbia kitas religijas, visuomet elgiasi pagarbiai su savo kolegomis... Štai kodėl jis norėtų pareikšti pagarbą [budistų] lyderiui [Tailande]", – sakė Chainarongas Monthienvichienchai, padėjęs suplanuoti pontifiko vizitą.

Prieš atvykdamas į Tailandą Pranciškus gyrė šią Pietryčių Azijos šalį kaip „daugiatautę valstybę“ ir išreiškė viltį, kad jo kelionė sustiprins katalikų bendruomenės draugystės ryšius su „daugeliu brolių ir seserų budistų“.

Anksčiau ketvirtadienį popiežių vyriausybės rūmuose, kur buvo patiestas raudonas kilimas, sutiko Tailando premjeras Prayutas Chan-O-Cha ir dešimtys kitų aukščiausio rango pareigūnų.

Pranciškų lydėjo jo pusseserė – vienuolė Ana Rosa, kuri jau dešimtmečius gyvena Tailande ir lydės popiežių kaip jo vertėja.

Sakydamas kalbą pilietinės visuomenės atstovams, pareigūnams ir diplomatams Pranciškus sakė, kad susitikimas su budistų patriarchu yra „draugystės ir dialogo tarp religijų propagavimo svarbos ir būtinumo ženklas“.

Pranciškus yra pirmasis per beveik keturis dešimtmečius pontifikas, apsilankęs Tailande, kur beveik 400 tūkst. tikinčiųjų vienijanti katalikų bendruomenė sudaro kiek daugiau nei 0,5 proc. gyventojų.

Praėjusį kartą Tailande 1984 metais lankėsi popiežius Jonas Paulius II.

Trečiadienį į Tailando sostinę atvykusį popiežių pasitiko džiūgaujantys tikintieji, laukę palei gatves, kuriomis važiavo katalikų lyderio kortežas.

Ketvirtadienį vakare popiežius aukos mišias nacionaliniame stadione, kuriose turi dalyvauti dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant etninius karenus – krikščionis iš Tailando šiaurės, Bankoke gyvenančius katalikų pabėgėlius iš Vietnamo ir tikinčiuosius iš visos Pietryčių Azijos.

Penktadienį Pranciškus susitiks su Tailando kunigais ir vyskupais, vienoje katedrų aukos jaunimui skirtas mišias.

Šeštadienį jis nuskris į Japoniją, kur apsilankys Hirošimoje ir Nagasakyje – miestuose, ant kurių 1945 metais, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, amerikiečiai numetė atomines bombas.

Tada Hirošimoje žuvo daugiau kaip 140 tūkst. žmonių, o Nagasakyje – 74 tūkstančiai.

Popiežius, prieš daug metų norėjęs tapti misionieriumi Japonijoje, ragina uždrausti branduolinių ginklų naudojimą, kurį jis laiko amoraliu.

Abiejose Azijos valstybėse, kurias aplankys Pranciškus, gyventojų daugumą sudaro budistai ir yra katalikų mažumos, atsiradusios po misionierių atvykimo XVI amžiuje.

Per šešerius popiežiavimo metus Pranciškus du kartus apsilankė Azijoje: 2014 metais jis nuvyko į Filipinus ir Šri Lanką, o 2017-aisiais – į Mianmarą ir Bangladešą.